HomeИнтересноПолезно2 безотказни трика, за да заблестят фугите в банята

2 безотказни трика, за да заблестят фугите в банята

Ще ви споделим няколко хитрости, които ще направят фугите да изглеждат като нови!

Плочките не се нуждаят от много грижи, за да блестят. Лесно се почистват, но за съжаление това не се отнася за фугите, които с течение на времето се изхабяват и цапат. Трудно се поддържа чиста фугиращата смес и някои хора предпочитат да отстранят и да положат нова. Това обаче, е изключително трудоемка задача, с която не ви препоръчваме да се захващате. Ще ви споделим няколко хитрости, които ще направят фугите да изглеждат като нови!

Направете си натурален почистващ препарат за фуги от сода

Содата за хляб върши чудеса и може да ви помогне в почистването на фугите. Направете си паста от сода и вода, с която разтрийте фугите. Оставете пастата да действа за едно денонощие и след това с четка за зъби разтъркайте добре. С мокър парцал премахнете остатъците от пастата и моментално ще забележите разликата. Към сместа може да добавите и малко оцет, с който да подсилите избелващия ефект. Сместа е лесна за приготвяне и дори може да я поставите в бутилка-спрей, която да ви е под ръка и с нейна помощ лесно да почиствате всички мръсотии, които попадат върху фугите.

Почистване с паста за зъби

Пробвайте да почистите фугите на плочките с обикновена паста за зъби. Повечето съдържат абразивни частици, които имат избелващ ефект. Използвайте стара четка за зъби и разтъркайте фугите с нея. Оставете да подейства в продължение на 25-30 минути и изплакнете.

Не забравяйте, че почистването на фугите е доста трудоемка задача, която ще ви отнеме не малко време. Във фугите се събира доста мръсотия и микроорганизми, които се наслагват и стават трудни за почистване. В интерес на истината рядко обръщаме нужното внимание на фугите и забелязваме, че те са мръсни едва, когато си променят цвета от бял на черен. Преди това просто минаваме плочките с мопа в бързане на приключим с почистването и фугите ги оставяме за някой друг път.

Грижа за фугите след като ги почистим

За да не останат напразни усилията, които сте положили за почистването на фугите и само след няколко седмици да загубят чистия си блясък, може да удължите периода до следващото почистване като приложите една простичка хитрина. След като изсъхнат от измиването, вземете бяла свещ и следвайте контурите им. По този начин ще ги запечатате и ще отблъснете мръсотията.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ