HomeИдеи за градинатаГрадински цветяПридържайте се към тези правила и орхидеите ще цъфтят целогодишно

Придържайте се към тези правила и орхидеите ще цъфтят целогодишно

Успеете ли да задоволите нуждите й, орхидеята ще цъфти от 2 до 6 месеца, а определени видове (фаленопсис и ванда) могат да цъфтят целогодишно.

Орхидеята е известна със своите капризи. Ако успеете да ги задоволите ще постигнете многократен цъфтеж, но за целта ще трябва да се съобразите с наистина много фактори и строго определени грижи. Успеете ли да задоволите нуждите й, орхидеята ще цъфти от 2 до 6 месеца, а определени видове (фаленопсис и ванда) могат да цъфтят целогодишно.

Каква е възрастта на орхидеята

Възрастта на орхидеята е определящ фактор за нейния цъфтеж. Възможно е да бъде прекалено млада, ако не иска да цъфти. Орхидеите започват да цъфтят на възраст от 1,5 до 3 години. Цветята нямат паспорт и ако сте ги закупили от магазина, то има само един начин да разберете каква е възрастта й. Пребройте издънките й. Когато е готова за цъфтеж, те трябва да са между 5 и 8 на брой. Не бързайте с цъфтежа на орхидеята, защото, ако го направи докато е твърде младо може да няма достатъчно сили, за да се възстанови и следователно има риск да загине.

Не я местете

Орхидеите са изключително чувствителни на светлината и преживяват истински стрес, ако бъдат преместени. Затова, когато пренареждате саксията, е от голямо значение да я поставите от същата страна на същото място спрямо източника на светлина. Не местете растението при поливане. Движенията са неблагоприятни за растежа на орхидеята.

Погрижете се за корените

Корените се нуждаят от светлина и затова е препоръчително да ги отглеждате в прозрачни пластмасови саксии, които имат достатъчно дренажни отвори. Избягвайте контейнери с гофрирани стени. Острите ръбове могат да наранят кореновата система, което да се окаже пагубно за орхидеята.

Бъдете внимателни със светлината

Орхидеите са изключително чувствителни, когато става дума за светлина. Те се нуждаят от поне 10-12 часа слънчева светлина. В противен случай няма да цъфтят. Затова, ако искате да си осигурите цъфтеж през есента и зимата ще трябва да прибегнете до използването на фитолампи. Използвайте тях, тъй като не изсушават въздуха около растенията. Орхидеята ще спре да се развива и дори може да загине без достатъчно светлина.

Съобразете се с температурните желания на орхидеята

За да подсигурите цъфтежа на орхидеята, тя има нужда от точно определена дневна и нощна температура. През нощта градусите трябва да бъдат с поне 4-6° C по-ниски спрямо дневните. Това може да бъде непосилна задача и понякога изкарването и прибирането им може да не бъде достатъчно. Погрижете се и помещението, в което ще живеят да бъде достатъчно добре проветрявано и не ги дръжте на течение, което може да бъде пагубно за тях.

Правилно поливане

За добър цъфтеж е важно да осигурите условия, които са близки до естествените. Преди и по време на цъфтежа имат нужда от по-интензивно поливане. Докато през останалото време е желателно да поливате орхидеята след изсушаване на почвата, което ще предпази корените от изгниване. Започне ли орхидеята да избледнява – намалете поливането приблизително с месец.

Орхидеите обичат влагата

Поддържайте влажността на въздуха около тя. Ако тя не е достатъчно висока, орхидеята ще спре да расте и неотворените пъпки ще изсъхнат. За целта може да поставите чиния с вода в близост до саксията, а, когато времето е прекалено горещо и сухо, може да го пръскате.

Подхранвайте го с подходящи торове

Използвайте богати на фосфор и калий торове. Те действат стимулиращо на цветните пъпки и спомагат за формирането на здрави и силни растения.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ