HomeИнтересноПолезно9 ретро домакински хитрини, които са безотказни и днес

9 ретро домакински хитрини, които са безотказни и днес

Днес ще ви споделим за няколко тънкости от едно време, които са успешно приложими и днес - във времето на новите технологии!

Голяма част от хитрините в домакинството, за които ще прочетеш в интернет са открити по времето на нашите родители и баби и дядовци. Те са предавали опита си от уста на уста, за да достигне до теб днес. Днес ще ви споделим за няколко тънкости от едно време, които са успешно приложими и днес – във времето на новите технологии!

1.Солта – верен помощник в почистването

На пазара ще откриете много и наистина ефективни препарати, с които кухнята ви ще заблести, но знаете ли, че абсолютно същия ефект ще постигнете и с малко готварска сол! Това, което трябва да направите е да си изсипете тънък слой сол около котлоните преди да ги използвате. По този начин всички пръски ще останат на повърхността. След като приключите с готвенето и котлоните се охладят – съберете солта с влажна кърпа.

2.Наточете ножа с порцеланова чиния

Ако ножът ви се е изхабил и се нуждае от точене, но нямате под ръка точилка, пробвайте да натъркате острието на ножа върху ръба на обърната порцеланова чиния или чаша.

3.Телена четка за чинии вместо белачка

Нищо не ви пречи да използвате телената четка, с която премахвате най-упоритите петна от съдовете, вместо белачка за моркови. 

4.Направете си домашна галета

Не изхвърляте стария хляб и вместо да купувате галета от магазина, замразете малка част от него и го настържете с ренде.

5.Да предпазим маникюра, когато мием съдовете

Поставете по едно памучено топче във всеки пръст в гумените домакински ръкавици. По този начин ще ги предпазите от нараняване, докато почиствате в кухнята.

6.Почистване на счупено яйце

Може би ви се е случвало да счупите яйце на пода и да ви отнеме повече усилия да го почистите, отколкото сте очаквали. Затова, преди да тръгнете да го събирате – поръсете го със сол и го оставете за пет минути. След това ще ви бъде гарантирано по-лесно да го почистите от пода.

7.Да запазим вкуса на продуктите

Например чесънът ще запази своята свежест и вкус за по-дълго време, ако го държите в кутия, която е покрита с едра сол.

8.Срещу мравки и други насекоми

Един от начините да се предпазите дома си от досадните мравки и насекоми, е като поставите дафинов лист на местата, където смятате, че ги привличат – при храната, цветята и всички други кътчета на дома ви. Дафиновият лист ще държи далеч “неканените гости”.

9.По-лесно разплитане на възел

Ако някога срещнете затруднение с разплитането на възел – пробвайте да изсипете малко талк върху тях и по този начин ще улесните задачата си!

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ