HomeИдеи за градинатаЛесни идеи за градинатаКак да омекотим водата за поливане

Как да омекотим водата за поливане

Без вода растенията няма да как съществуват, но от голямо значение има и начина, по който ги поливаме. Не е нужно просто да захвърлим маркуча в градината или да пуснем пръскачките и да чакаме те да си свършат работата. За максимални резултати е важно да се съобразяваме и с още няколко фактора свързани с водата. Ако постоянно поливаме почвата с твърда вода, тя ще стане варовита, което може да забави растежа на отглежданите растения. Как да разпознаем дали почвата е варовита? Тя придобива гнилостен аромат, а по стените на глинените саксии, в които е поставена почвата ще забележите бял налеп, който показва, че нивата на калций и магнезий са прекомерно високи.

Твърдата вода може да окаже непоправими щети и върху корените на растението. Нивата на pH не бива да бъдат по-високи от 6,5. За да проверите нивото на pH може да използвате специалните лентички, които ще откриете в специализираните магазини. Те се използват много просто. Сипете една чаша вода и поставете лентичката в нея. Тя ще покаже какво е нивото на твърдост спрямо скалата, в която измерва. Прекалено твърдата вода нанася тежки поражения на растенията и затова е важно да вземете мерки и да я омекотите.

Най-добрият вариант за омекотяване на водата е използването на торф. Напълнете кофа или варел с вода и в него поставете торбичка или повече торф. Оставете да престои за поне 12 часа. Торфът намалява значително pH на водата и я омекотява до нива, които са благоприятни за растенията. Ако нямате торф под ръка, може да използвате ябълков оцет. Единственият му недостатък е миризмата, която придава на водата и съответно на почвата на саксийните цветя. На 1 литър вода изсипете 1 супена лъжица ябълков оцет.

При поливането на растенията трябва да обърнете внимание не само на твърдостта на водата. Спазвайки тези 10 правила за поливане, ще си гарантирате, че нищо няма да попречи на развитието им.

1. Поддържайте еднакво ниво на влажност
2. Поливайте рядко, но качествено. 1-2 пъти в седмицата с повече вода е достатъчно.
3. Поливайте късно вечер или рано сутрин
4. Листата на растенията трябва да бъдат сухи!
5. Уверете се, че поливате с точното количество вода – нито повече, нито по-малко.
6. Когато се налага поливайте на части
7. Разпределяйте водата правилно.
8. Старайте се да поливате колкото е достатъчно. Препоръчително е използването на автоматична напоителна система със сензор.
9. Използвайте качествена почва за саксийните растения.
10. Не прекалявайте с поливането, тъй като е вредно за корените.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ