HomeИнтересноПолезноКога матракът и възглавницата са за смяна

Кога матракът и възглавницата са за смяна

Колко време измина откакто закупихте матрака или сменихте възглавницата си?

Леглото трябва да ви осигури максимален комфорт, когато си лягате вечер, за да имате качествен сън и да се събудите отпочинали на сутринта. Удобният матрак и възглавница са в основата на това. Колко време измина откакто закупихте матрака или сменихте възглавницата си?

Мнозина неглижират въпроса със смяната на матрака и възглавницата. Обикновено магазините дава срок от 5-10 и повече години, през които матрака не би трябвало да промени състоянието си и да ви осигури максимален комфорт през това време. Затова е важно да инвестираме в качествен матрак, който не само, че ще ни осигури най-добрите условия за сън, но и ще ни служи дълго време. На определен период трябва да сменяме матрака и възглавницата, върху които спим. С течение на времето в тях се натрупват прахови акари, които могат да отключат алергии и симптоми на астма. Затова е важно да сменяте спалното бельо редовно.

Както споменахме вече матраците имат гаранционен срок, който в повечето случаи изпълняват, но винаги следете за деформации и го поддържайте според препоръките на производителя, за да ви служи възможно най-дълго време. В случай, че забележите деформации, които не могат да бъдат отстранени – сменете го веднага! Това може да е една от причините за некачествен сън и дори болки в гърба и кръста.

Разбира се, закупуването на нов матрак е сериозна инвестиция и е препоръчително да се убедите, че проблемите ви са свързани с него, преди да го изхвърлите на боклука. Ако констатирате някой от посочените по-долу проблеми и при вас, то ви препоръчваме да обмислите в най-скоро време смяната на матрака и/или възглавницата.

Болки в гърба и чувство на скованост

Неудобният матрак може да ви причини болки по цялото тяло – гърба, кръста и дори шията. Честно казано те могат да бъдат породени и от редица други фактори, но, ако ги усещате предимно сутрин, то е много вероятно да произлизат от матрака или възглавницата.

Матракът е провиснал и се обръща

Провисналите матраци могат да нарушат не само съня, но и да ви наранят. Затова е добре да ги смените. Също така, ако спите с някой друг и винаги, когато той се върти или обръща, това рефлектира върху вас, то това е ясен признак, че матракът ви не е наред.

Износените или провиснали матраци трябва да се сменят възможно най-скоро. Не може да нарушат не само съня и здравето ви, но и да ви наранят през нощта.

Матракът е приел формата на тялото ви

Това е знак, че матракът се е износил и е станал прекалено мек. След като станете, той трябва да възстанови първоначалната си форма.

Възглавницата не ви създава комфорт

Ако всеки път преди да си легнете намествате възглавницата си по някакъв начин или пък сутрин се събуждате с болки във врата, е крайно време да я смените. Препоръчително е да сменявате възглавницата на всеки 2-3 години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ