HomeЗдравеЕто защо да не изхвърляте костилката на авокадото

Ето защо да не изхвърляте костилката на авокадото

През последните години авокадото се превърна от нестандартен и непознат плод за нашите географски ширини до неизменна част от менюто на мнозина, които предпочитат да се хранят здравословно. Освен, че има доказани ползи за организма ни, авокадото има уникален вкус, който може да бъде използван еднакво добре при приготвянето на салати и десерти.

В този материал обаче, ще ви споделим защо да не изхвърляте костилката от авокадото и какви ползи бихте могли да извлечете и от нея! Близо 70 процента от аминокиселините, които се съдържат в авокадото са концентрирани в неговата костилка, пише Independent Те са изключително полезни за организма и могат да облекчат редица заболявания свързани със сърдечносъдовата система, болка в мускулите и ставите, кожни проблеми и ред други.

Костилката от авокадо може да ви помогне да се възстановите по-бързо след тежко инфекция причинена от гъбички и паразити. Спомага и за намаляването на холестерола. Неслучайно намира място в менюто на повечето активни спортисти. Авокадото е богато на фибри и полезни мазнини, които създават усещането за ситост. Дори ускорява изгарянето на мазнините!

Ето и още няколко ползи от авокадото и неговата костилка

– Естествен адрофизиак, който доказано повишава либидото

– Облекчава ставни и мускулни болки

– Действа благоприятно при възпаления на стомашно-чревната система и помага при диария.

Помага при акне

– Понижава риска от епилепсия

Стимулира производството на колаген в кожата и има подмладяващ ефект.

– Облекчава астма

– Премахва умората

Единственият недостатък на авокадото, е, че има доста горчив и натрапчив вкус, който със сигурност няма да се хареса на мнозина. Консумацията на костилката в сурово състояние е невъзможна. Първо трябва да отстраните кафявата ципа и да нарежете на фини парченца. Печете на слаб огън до златисто-червеникав цвят. Изсушете и охладете преди използване. Може да си направите отвара от костилката на авокадото. Натрошете и смелете вече изпечената костилка и я сварете в гореща вода за 10 минути. Изчакайте да се охлади и приемайте бульона през целия ден. Друг вариант, е да използвате изпечените парченца като подправка и да го добавите към храната, която консумирате. Без значение дали е супа, салата, паста или друго.

При акне

Костилката от авокадо намира приложение и в козметиката. Освен, че има подмладяващ ефект за кожата, може да си направите маска против акне. Кремът направен от костилката на авокадото може да се използва за изсушаване на акнето. Поставете с марля върху засегнатите зони за няколко минути. Може да третирате проблемните участъци всеки ден до постигане на желаните резултати.

Пилинг

Костилката от авокадо има много ползи за кожата. От нея може да си направите натурален пилинг, който ще я тонизира и ексфолира. За целта натрошете костилката на прах и я смесете с бадемово или друго натурално масло.

Против косопад

Натрошете костилката и я смесете с рициново масло. Оставете сместа да престои за 24 часа и нанесете върху косата. Втрийте в скалпа с леки масажи и покрийте косата с шапка за час, след което измийте с топла вода и шампоан. Не правете тази маска при мазна коса!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ