HomeИнтересноПолезноКак да се отървем от миризмата на влага у дома

Как да се отървем от миризмата на влага у дома

Мухълът няма място в дома ни. Той може да е причина за неприятната миризма на влага и е необходимо да вземем навременни мерки за неговото отстраняване, тъй като е вреден за здравето ни. Спорите, които се отделят от мухъла могат да попаднат върху кожата или директно в дихателните ни пътища, което да доведе до развитието на сериозни заболявания като най-податливи към тях са хората с астма и синузит. Те могат да провокират още различни видове алергии, инфекции и дори интоксикации.

Защо се появява мухъл в дома ни

Обикновено мухълът се появява на места, където влажността е висока. Поради това първо трябва да вземете мерки за влагата в дома си, защото дори да почистите петната от мухъл и плесен по стените, ако не се справите с високата влажност вкъщи, те отново ще се появят!

Причините за влага у дома могат да бъдат най-различни. Ако имате прекалено много стайни растения вкъщи, ще трябва да се разделите с част от тях, защото от листата и почвата им се отделя влага, която се насища във въздуха в дома ви. Съвсем нормално банята е първото място, на което може да откриете следи от мухъл по стените. Един от вариантите да отстраните влагата е като използвате допълнително отопление, с което да балансирате нивата на влажност. Също така може да прибегнете и до закупуването на влагоуловител.

За да сте сигурни, че мухълът няма да намери място в дома ви, е нужно да се погрижите за циркулацията на въздуха. Проветрявайте редовно и оставяйте вратата на банята отворена след душ, когато има повече пара. Уверете се, че вентилационните системи в дома ви работят изрядно и няма застояване на въздуха.

Засегнатите от мухъла повърхности може да ги отстраните със специални антисептици и фунгициди, които ще откриете в близкия магазин за препарати за почистване. Избягвайте продукти чиято основа е на хлор, ако в дома ви има хора страдащи от алергии или заболявания свързани с дихателните пътища. В случай, че положението е много тежко може да се наложи премахването на тапетите и дори мазилката, ако мухъла се е вкоренил в тях. След отстраняването на мухъла обработете с антисептик като допълнителна превенция срещу повторната му поява.

Как да се справим с миризмата на мухъл

За съжаление в някои случаи не можем да се отървем от миризмата на влага в дома ни, но можем да я неутрализираме. На пазара се предлагат много спрейове и прахове за тази цел, но бихте могли да си направите натурален препарат, който е не по-малко ефективен. Натрошете няколко таблетки активен въглен и сода за хляб и ги поставете на засегнатите места в дома ви. За да подсигурите ефекта на замаскиране на неприятната миризма на влага може да използвате още етерични масла и ароматизатори.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ