HomeИнтересноПолезноКак да избелим вещите със сода за хляб

Как да избелим вещите със сода за хляб

Кои вещи могат да бъдат избелени по този начин

Содата за хляб е известна със своите нестандартни приложения. Благодарение на нейните избелващи функции, ще възвърнете яркостта и белотата на любимите си вещи. Например малко сода за хляб към прането ще направи чудеса с дрехите ви и дори ще спомогне за отстраняването на трудни петна и лоши миризми от тях. Тя ще подсили ефекта от прахта за пране и също така ще дезинфекцира пералнята. За целта просто трябва да изсипете половин чаша сода за хляб във водата, докато пералнята плакне. След което натриевият бикарбонат ще си свърши работата и ще отстрани дори най-старите петна.

Друг метод, който може да използвате за избелване на дрехите с помощта на сода за хляб, е като ги накиснете предварително във вода със стайна температура и добавите към нея половин чаша сода. Тя ще предпази белите дрехи от пожълтяване и ще запази яркия им цвят. Също така содата ще премахне и неприятната миризма от тях.

За премахване на упорити петна

Понякога обаче, ще бъдат нужни малко повече усилия за премахването на по-сериозни петна от дрехите. За целта ще трябва да си направите паста от 1 супена лъжица сода и малко оцет. Разбъркайте и нанесете върху петното. Може да разтриете с четка за зъби. След около 10-15 минути изплакнете добре с топла вода. Не е препоръчително да третирате деликатни тъкани с тази смес!

Избелване на сребърни бижута със сода за хляб

Содата за хляб върши чудеса и е способна да върне блясъка на сребърните бижута. С течение на времето среброто почернява и губи блясъка си под въздействието на слънчевите лъчи и влагата. За щастие много лесно можем да върнем блясъка им с помощта на сода за хляб и малко оцет. Накиснете сребърните си бижута в половин чаша оцет и към нея добавете 1-2 супени лъжици сода. Оставете за 2-3 часа и изплакнете със студена вода. Бъдете внимателни и не прилагайте този метод за почистването на бижута, които са с камъни и оксидация, тъй като киселината може да повреди камъка и оксидирания ефект.

Избелете зъбите си със сода за хляб

Абразивните частици на содата за хляб имат избелващ ефект, който ще успешно отстранява петната по зъбите и възвръща блясъка на емайла. В продължение на две седмици мийте зъбите си със сода за хляб по два пъти на ден. След това продължете още две седмици, но използвайте содата само по веднъж. Направете седмица почивка и продължете да използвате содата за хляб по веднъж през ден, за да поддържате ефекта.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ