HomeИнтересноПолезноКак да отпушим канала - бързо и лесно, без скъпи препарати!

Как да отпушим канала – бързо и лесно, без скъпи препарати!

Разберете кой е най-лесният начин за отпушване

Един от най-честите проблеми във всяко домакинство е запушването на канала. В някои случаи аварията може да се окаже далеч по-сериозна от това в канала или тръбопровода да са се насъбрали остатъци от храна или други битови отпадъци. Проблемите с каналът неминуемо са съпроводени с остра и неприятна миризма. Обикновено препарат за отпушване на канали ще свърши страхотна работа, но не винаги имаме такъв под ръка. Освен това трябва да отбележим, че в състава си те съдържат киселини и други токсични съединения отделящи вредни газове, които могат да застрашат здравето ни.

Поради тази причина може да заместите химичните материали с една натурална смес, която може да си приготвите вкъщи. За нея са необходимите продукти, които се намират във всяка кухня: сол, бакпулвер и ябълков оцет.

Вземете 200 грама сол и 200 грама бакпулвер. Смесете ги добре до получаване на хомогенна смес. Изсипете в канала. Може да го направите и на няколко пъти, ако не успеете да изсипете цялата смес на един път. Загрейте една тенджера с 200мл оцет на котлона и залейте канала с него. Изчакайте около 15-тина минути и през това време си подгответе една гореща кана с вода. Излейте и нея в канала и трябва да чуете едно шуптене. Това е признак, че канала се отпушва. При необходимост повторете процедурата за по-качествено отпушване.

Отпушете канала с течен сапун и лимонов сок

Ако горепосочената процедура не помогне или просто някоя от съставките липсва, то опитайте с течен сапун и лимонов сок. Разтворете около 1 литър веро или течен сапун в 3 литра вода. Добавете лимоновия сок към нея. Разбъркайте добре и изсипете сместа в канала. Не отмивайте в продължение на 12 часа, за да може верото да отложи запушилите се отпадъци.

Аспирин

Аспиринът е универсално средство, което намира много интересни приложения в домакинството. Той може да се използва дори за отпушване на канали. Това, което трябва да направите е да хвърлите 2-3 таблетки от него в канала и непосредствено след това залейте с 50мл оцет. Затворете канала напълно и изчакайте около 10-15 минутки. Промийте с 2-3 литра гореща вода, за да отстраните мръсотията. Освен, че ще отпушите канала, неприятната миризма ще изчезне на мига!

В случай, че не успеете да отпушите канала с помощта на някой от описаните методи, пробвайте с някой специализиран препарат. Ако и това не помогне, вероятно проблема е много по-сериозен и ще трябва да потърсите професионална помощ.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ