HomeИнтересноПолезноКакво да не чистим с кухненска хартия

Какво да не чистим с кухненска хартия

Всяка домакиня трябва да знае това!

Често използваме кухненската хартия, за да почистим всяка повърхност в дома си – от кухненския плот до таблото на колата. Удобна за използване и винаги под ръка, но силно ви препоръчваме да не прибягвате до използването и за почистването на определени повърхности и предмети, защото рискувате да ги нараните!

Килим или мокет

Първата ни реакция, когато разлеем нещо върху килима е да го забършем с каквото имаме под ръка. Често – кухненска хартия, но по-добре се разходете до банята и вземете парцал или суха кърпа, с който да попиете разлятото. Кухненската хартия ще остави остатъци и няма да свърши достатъчно добра работа. Освен това част от нея може да попаднат във влакната и да нарушат естествения им вид.

Екран на телевизор или лаптоп

За нищо на света не използвайте грубата кухненска хартия, за да почистите с нея екранът на телевизора, лаптопа или друго устройство. Това са деликатни повърхности, които дори при най-лекия допир могат да бъдат повредени. Спазвайте инструкциите на производителя и използвайте специални микрофибърни кърпи и препарати, с които да поддържате чистия им вид. Разтворите не бива да съдържат алкохол и амоняк.

Стъкла

Макар на пръв поглед да е идеална за тази работа, кухненската хартия не е препоръчително да се използва за почистването на стъкла. Било то прозорци или огледала, тя оставя след себе си петна и власинки. С нея няма да постигнете перфектен резултат и затова най-добре използвайте микрофибърни кърпи.

Дъската за рязане

Кухненската хартия няма способността да абсорбира течности и поради това е неподходяща за почистване на дъската за рязане, ако например сте я нацапали със сокове от месо. Просто изплакнете или използвайте чиста кърпа.

Очила

Очилата по нищо не се различават от стъклата и дори екраните на електроуредите. Не ги третирайте с кухненска хартия, за да не нараните повърхността им. Най-доброто средство за почистване е микрофибърна кърпа и специален препарат. Ако не разполагате с такъв, може да ги почиствате веднъж седмично под течаща вода и малко сапун.

И за финал трябва да отбележим, че при никакви обстоятелства не бива да изхвърляте кухненската хартия в тоалетната чиния. Тя не се разгражда като тоалетната хартия и може да запуши канализацията. Изхвърляйте я в кошчето за боклук и също така ви препоръчваме да си закупувате кухненска хартия, която е на по-малки отрязъци, за да не я похабявате излишно.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ