HomeИдеи за градинатаГрадински цветя8 правила за обилен цъфтеж на мушкатото

8 правила за обилен цъфтеж на мушкатото

Разберете кои са 8-те правила

Мушкатото е сред любимите балконски цветя и не се нуждае от кой знае какви грижи, но, ако искате да си подсигурите обилен цъфтеж, то е хубаво да спазвате следните 8 правила.

Мушкатото обича светлината

При възможност поставете саксиите на източен или запазен прозорец. Най-добрият вариант е балкон, където слънчевата светлина ще ги огрява повече време, но през горещите летни дни ще трябва да им осигурите и малко сянка, тъй като жегите ги изтощават.

Поливайте ги с престояла или дъждовна вода

За по-добър цъфтеж трябва да поливате цветята с престояла или дъждовна вода. Те предпочитат меката вода и поради тази причина не е добър вариант да ги поливате с току-що налята вода от чешмата. Затова ви препоръчваме винаги да имате запас от туби с вода, с които да поливате мушкатото.

8 признака по листата на цветето, които предупреждават, че нещо не е наред

Поливайте ги рано сутрин или късно вечер

Изберете един от двата варианта, за да предотвратите изпаряването на водата. Важно е да отбележим, че, ако решите да ги поливате късно вечер, бъдете внимателни да не мокрите листата на растението, за да не се стигне до загниване.

Почиствайте растението от прецъфтелите цветове и изсъхнали листа

Редовно проверявайте мушкатото за прецъфтели цветове и увредени листа. Премахвайте ги, за да осигурите място за появата на нови.

Растения, които ще ароматизират дома ви

Подхранвайте ги редовно

В дебелите книги пише, че мушкатото трябва да се наторява минимум два пъти в месеца, но преди да го направите ви препоръчваме да сте сигурни в това кой сорт изглеждате. Някои сортове са чувствителни и може да им навредите сериозно, ако прекалите с наторяването. Един от тях е английското мушкато. Спазвайте инструкциите на препарата, който използвате и бъдете внимателни.

Пресаждане

Мушкатото трябва да се отглежда в по-малки саксии, тъй като в по-широките развиват прекалено силна коренова система, която пречи на обилния цъфтеж. Относно пресаждането, те не се нуждаят от редовно сменяване на почвата, но, ако растението ви е на 3-4 години може да го пресадите.

7 стайни растения, които ще ви осигурят спокоен сън

Ще ви разкрием една малка тайна, която ще накара мушкатото и сакъзчетата да полудеят от цъфтеж – направете си разтвор с йод и с него ги третирайте! Разтворете една капка йод в 1 литър вода. Отсипете 50мл от този разтвор и внимателно сипете по стените на саксията. Бъдете внимателни с използването му, защото йодът може да изгори корените!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ