HomeИнтересноПолезноХитри начини да почистим микровълновата за минути

Хитри начини да почистим микровълновата за минути

Всеки трябва да знае това

Трябва редовно да почистваме микровълновата печка. Знаем колко трудоемка и досадна може да бъде тази задача. Затова ще ви предложим няколко бързи, хитри и най-важното – изпитани хитрини, с които да почистим микровълновата за минути!

Използвайте лимон

В стъклена купа напълнете 3-4 чаши с гореща вода. Добавете парчета лимон. Оставете малко да престои и поставете в микровълновата. Стартирайте микровълновата на обикновена програма за 3-5 минутки. След като приключи не прибързвайте да отваряте вратичката и оставете парата да подейства още 5 минути. Изключете микровълновата от контакта и забършете с микрофибърна кърпа или кухненска хартия.

Използвайте оцет

В случай, че микровълновата фурна е доста мръсна и пръските са упорити, напръскайте стените с бял оцет. Оставете оцета да си свърши работата през следващите 15 минутки и подсушете с микрофибърна кърпа. Почистете не само стените, но и стъклената плоча.

Почисти с веро

В една купа с вода добавете чаена лъжичка веро и я поставете в микровълновата фурна за 120 секунди. Идеята е да създаде пара и бъдете внимателни водата да не заври. Не бързайте да изваждате купата и я оставете да престои за 5 минутки след като приключи. Почистете със салфетки или микрофибърна кърпа. Моментално ще забележите ефекта и фурната ще заблести от чистота.

Сода за хляб

С нея дори най-упоритите и сериозни замърсявания ще останат в миналото. Преди да използвате почистващи препарати пълни с химикали, пробвайте с паста от сода. Разбъркайте малко сода и вода до получаването на паста. Нанесете я върху мръсните петна и изчакайте 5 минути да подейства. Почистете с гъба или салфетка. Дори няма да има нужда да търкате. Мръсотията ще падне по-лесно от очакваното.

Преди да прибегнете до някой от посочените методи, уверете се, че уредът е изключен от захранването и докато го правите може да обърнете внимание на кабела. Погледнете дали и той не се нуждае от почистване или поправка. След което отворете микровълновата и се запознайте със ситуацията. Огледайте къде са най-замърсените зони и се запознайте с механичните части, за да ви е по-удобно при почистването. И не на последно място – бъдете внимателни, когато поставяте купата в микровълновата, за да не прегрее и да се стигне до разливане. За всеки случай поставете малка дървена лъжица или клечка за зъби на дъното.

Също така обърнете внимание не само на стените на микровълновата фурна, но и на стъклената чиния и ролера. Измийте ги внимателно с вода и сапун.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ