HomeФакти за БългарияАлександър II - В коя държава има паметник, освен в България

Александър II – В коя държава има паметник, освен в България

Александър II е владетелят на Руската империя, който донася Освобождението от Османската империя на нашата страна. Поради тази причина е известен при нас като Цар Освободител и има паметник срещу сградата на народното събрание. Но в коя друга страна има паметник(извън Русия) и каква е причината за това.

Александър II – Статуята му във Финландия

Александър II управлява Руската империя между 1855 и 1881 година. Той играе огромна роля във Финландия, като признава техният език, дава им конституция и разширява автономията на държавата. До преди това, Финландия дълги години е била част от Швеция, но в началото на 19 век бива загубена от тях след война с Русия. Това постепенно води до засилване на финландския национализъм, особено във висшите ешалони на властта, които са били контролирани от шведи. По времето на Александър II, той им дава исканите права за автономия на територията и това е причината да бъде почетен посмъртно от финландския народ със статуята.

Къде се намира статуята на Александър II 

Тя се намира в столицата Хелзинки, на едно от най-емблематичните места за града – Сенатския площад. Представлява Александър II, който по това време е и Велик княз на Финландия, облечен в униформа на офицер от финландската армия, който държи реч по даването на исканите права от страна на финландците. Около него има 4 фигури, символи на :

  • Закона
  • Мира
  • Труда
  • Света

Този паметник се смята за едно от най-добрите постижения на финландското изкуство от края на XIX век. Той бива открит през 1894 година.

Какво се случва със статуята през годините

В края на XIX век и началото на XX век има големи протести около тази статуя във връзка със започналага политика на Руската империя по русификация на Финландия.Много от правата дадени от Александър II биват отново върнати на Русия, като по този начин се ограничават правата на местинте жители. Протестът е бил свързан срещу тази политика на Николай II, като са се слагали големи количества цветя през паметника на Александър II, за да се покаже значимостта на неговата роля в историята на Финландия.

Публикации в пресата 1918 година

След гражданската война във Финландия през 1918 година, която бива спечелена от монархистите, които са подкрепени от Германия, в известен местен вестник се пуска статия, че трябва да се махне този паметник, но няма резултат от нея. Причината за това е ,че загубили гражданската война социалисти-финландци са се смятали за проруски настроени.

Крайнодесни искания за махане на паметника

В началото на 30-те години, на власт във Финландия е крайно дясна партия, която също се опитва отново да махне паметника, тъй като е на чужд владетел.Това е посрещнато отново със сериозна насмешка от общественото мнение в страната, тъй като се казва, че по тази логика трябва да се махнат и всички паметници на немски и шведски владетели, а не само на руския император. Инициативата не е успешна и паметникът оцелява.

Опити има и по време на войната между Русия и Финландия по време на Втората Световна война, въпреки това не се стига до тази промяна. В голямата си част, Финландия не се повлиява от текущата политическа обстановка и отстоява запазването на историята си.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ