HomeИнтересноИнтересни фактиКоя планина има 7/10 най-високи върхове в България?

Коя планина има 7/10 най-високи върхове в България?

Днес ще разглеждаме 10-те най-високи върхове в България. Интересното е , че те са разпределени между 2 планина. Рила има цели 3, но има друга планина, която има цели 7. Научете коя е тя и каква е причината да доминира в тази класация.

Пирин – цели 7 от 10-те най-високи върхове в България

Пирин е планината, която доминира класацията. Нейните върхове са на 2,3,5,7,8,9, и 10-то място.Ето кои са те:

2. Вихрен – 2914 метра

На второ място в България и на трето място на Балканския полуостров. Малко известен факт за него е , че до 1942 година е носил името Елтепе – връх на бурите. След това бива прекръстен на Вихрен, но въпреки това Елтепе е запазено като име на заслон в подножието на върха. Това е и едно от местата на които се среща и много рядкото цвете Еделвай.

3.Кутело – 2908 метра

Това е вторият по големина в Пирин и на трето място в България. Намире се по северните склонове на Пирин, между Вихрен и Бански суходол. Това го превръща в един от най-трудните за изкачване върхове. Интересен факт за него е, че има четири възвишения, които почти няма никаква разлика между тях. Те са 2892,2901,2903 и най-високото, което се води и връх Кутело – 2908 метра.

5.Бански Суходол – 2884 метра

Както и двата върха преди него, Бански суходол е разположен в най-старата част на Пирин планина. Това е така нареченият мраморен дял и там са концентрирани всички най-високи върхове от планината. Бански суходол се свързва с връх Кутело посредством известната седловина Кончето.

7.Полежан – 2851 метра

Това е най-високият гранитен връх в Пирин планина. Старото му име до 1942 година е било Мангър тепе, което идва от турската дума мангър(монета).Причината да бъде кръстен по този начин е, че той е образуван от каменни плочи, които приличат на монети и издават сходен шум на звънтене,когато се върви върух тях.

8.Каменица – 2822 метра

Каменица е петият по големина връх в Пирин и най-високият на Каменишкото странично било. За него е характерно, че няма изградени туристически маршрути до него, но въпреки това може да бъде изкачен и да се открие невероятно гледка от него.

9.Малък Полежан – 2822 метра

Изграден е от гранитни блокове по подобие на връх Полежан. По принцип маршрутът до него е по-полегат и може да бъде преминат и от начинаещи туристи. На няколко места има и по-стръмни участъци, но не е сред най-трудните за изкачване.

10.Баюви Дупки – 2820 метра

Разположен е в близост до връх Бански Суходол.Самият връх е изграден от мрамори, като на него се намират много ряко срещани тревисти видове.

Кои са 3-те върхове на Рила в топ 10

1.Мусала – 2925 метра

Мусала е най-високият у нас и на Балканите. Има много спорове за неговото име, от какъв произход е и така нататък.Има легенда, че при ясно време от върха се вижда Бяло море, но за съжаление не можем да потвърдим това становище. За момента се приема, че това не е вярно.

4.Малка Мусала – 2902 метра

Носил е името Димитров, в чест на Георги Димитров от 1950 до 1989 година.Намира се североизточно на връх Мусала, като с него го свързва скален гребен, наречен Трионите.

6. Иречек – 2852 метра

Намира се в източния дял на Рила планина, в близост до Мусала. Няма растителност по него и освен това е доста рисков за изкачване, тъй като има склонност да се образуват лавини. Носи името на големия приятел на България – Константин Иречек.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ