HomeФакти за БългарияИмало ли е владетел между Крум и Омуртаг?

Имало ли е владетел между Крум и Омуртаг?

Днес ще разгледаме една интересна хипотеза, която се поддържа от много български историци през годините. Те смятат, че е имало владетел или дори владетели между Крум и Омуртаг. Нека разберем каква е причината за това.

Защо се смята, че има владетели между Крум и Омуртаг

За хан Крум знаем, че е управлявал до 13 април 814 година. Официалната история приема, че той е директно наследен от сина си Омуртаг. Но много извори и историци оспорват тази позиция. От големия приятел на българите Константин Иречек, до професор Веселин Бешевлиев и професор Пламен Павлов – те изказват тезата, че е имало други хора на управление преди Омуртаг да поеме властта. Ето какви са доказателстава в подкрепа на това твърдение:

1.Братът на Крум – Дукум

Известно е ,че Крум има брат, който най-вероятно е по-голям от него. Неговото име е Дукум. Неговата заслуга за победите на България по времето на Крум са записани в Хамбарлийския надпис. Същата теза защитава и византийски хронист Теофан, който споменава за брата на Крум, който споменава, че той е пръв помощник на Крум.

Изненадващата смърт на Крум поставя България в трудна ситуация. Крум умира на около 35-40 години, а синът му Омуртаг е почти сигурно малолетен. Изхождайки от ситуацията в следващите малолетни владетели като Маламир и Пресиян, вместо които управлява кавхан Исбул, има голяма вероятност на престола да е застанал точно Дукум. Вече дали е бил в ролята на кавхан и регент вместо Омуртаг или съвладетел няма достатъчно информация. За съжаление няма повече данни за Дукум след като умира около 1-2 месеца след смъртта на Крум – някъде юни 814 година.

2.Синът на Дукум – Диценг/Дицевг

За това лице се предполага, че е син на Дукум. Византийците пишат за него като Дицевг, а старобългарските източници с варианта Диценг. Идвайки юни 814 година на власт, Диценг продължава подготовката на Дукум и Крум за голям поход срещу Византия. Византиският император му предлага мир, но той отказва.Лъв V Арменец(ромейският император) се подготвя за военни действия срещу България. Неочаквано превзема град Месемврия(Несебър). Тогава използва сериозна военна хитрост – имитира, че се оттегля с корабите си, а скрива голяма част от своята войска в покрайнините на града. Диценг се хваща на този трик и хитрият ход на императора води до голяма победа за ромеите – при така наречения “Хълм на Лъва”.  Ромеите дори успяват да нахлуят навътре в българските земи и извършват големи грабежи спрямо българското население.  Това провокира Диценг да започне масоми репресии срещу християните, за да може да оправдае загубата си. Това се случва в началото на 815 година и има много запазени данни от ромейски източници за подобен тип действия. Одринският митрополит Михаил е жестоко убит, също така и епископите на Дебелт и Малка Никея в Одринска Тракия. Общата бройка е посочена на почти 400 християни. В това число влизат и много българи приели християнството – част от Куберовите българи или такива, които са живели във Византия и са станали част от нашата държава по времето на Крум. Дори се включват двама от видните стратези християни на хан Крум – Йоан и Лъв. Това подсказва, че Диценг се е почувствал застрашен за властта си и се е опитвал да се справи с вътрешната си опозиция.

Това не му помага и през март 815 година Диценг е убит. Каква точно е причината и как точно е осъществено това убийстово не се знае в точност. Със сигурност провалите срещу Византия след много успешния период на Крум и последвалите изстъпления срещу християните срутват властта на Диценг. Можем да предположим и че по времето на Диценг е имало изместване на Омуртаг от центъра на властта, което допълнително е наляло вода в мелницата на недоволните от него. Така или иначе, Омуртаг заема бащиния си престол през пролетта на 815 година. Виждайки вътрешните противоречия и проблеми, Омуртаг успява да постигне завиден успех сключвайки 30-годишен мирен договор с Византия, запазвайки по-голяма част от превзетите земи от баща си Крум.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ