HomeФакти за БългарияКой български владетел има "чичовци от Солун"?

Кой български владетел има “чичовци от Солун”?

Днес ще говорим за един много специален български владетел. Неговото име оставя в златни букни, не само в българската, но и в цялата европейска история. Въпреки това искам да се концентрираме повече върху неговите роднини – “Чичовците му от Солун”, които му дават съвети. Разберете повече за този владетел и защо е това е толкова важно за българската история.

Кой български владетел има “чичовци от Солун”

Разбира се, става въпрос за хан Тервел. Той застава начело на България в един много труден период – около 700 година. Тогава се смята, че Аспарух загива при битка срещу хазарите и на неговия син му се налага да поеме тежкото бреме след неуспешни военни действия. След като постепенно се утвъждава на престола, при Тервел пристига Юстиниян Носоотрязания – бивш византийски император, който иска помощ от българския хан да се върне на престола. Тервел прави нещо, което рядко се случва в нашата история – намесва се във вътрешните борби на Източноримската империя. За разлика от това, което се случва в следващите години, Тервел играе важна роля в целия конфликт. Въпреки това, знаейки репутацията на Юстиниян, Тервел дълго време се колебае дали да му помогне да се върне на престола. Тогава се появяват и сведенията за “чичовците от Солун” на Тервел.

Кои са “чичовците от Солун”

Информацията имаме от ромейски и български източник. В ромейския – Никита Хониат споменава за преговорите между българите и Юстиниян. Но в българския източник – надписите останали върху Мадарския конник  са споменати интересни сведения:

“при българите ……при Тервел дойде. На носоотрязания император не повярваха моите чичовци в Солунско и отидоха в Кисинските (селища)………….негов един …………чрез договор Тервел архонтът на императора даде……….5 хиляди ………(императо-)рът заедно с мене победи добре.”

Със сигурност можем да говорим за хан Кубер. Това е един от синовете на Кубрат, който първоначално се мести с хората си от Велика България в днешна Унгария и става подчинен на Аварския хаганат. Но по-късно се премества в териториите на Византия – по-конкретно земите на Македония. Дълго време не се знаеше дали е имало комуникация между Аспарух и Кубер, но този надпис останал на Мадарския конник говори красноречиво по темата. Тервел очевидно вика своите роднини, за да може да се консултира с тях дали да сключи договор с Юстиниян.  Това е неоспоримо доказателстов, че Аспарухова България и Куберова България са действали съвместно и заедно срещу Византия. На практика Куберова България бива погълната постепенно от Източната римска империя, а по-късно и от България по времето на Крум и неговите наследници.

Какво се случва с Тервел и Юстиниян

Въпреки мнението на своите чичовци, Тервел се съгласява да помогне на Юстиниян. Съвместната им операция е успешна и Носоотрязания се връща на престова в Константинопол. Тервел получава областта Загоре, титлата кесар(втората след императора) и многобройни скъпоценни дарове. По този начин, Тервел се превръща единственият български владетел, който успешно влиза в Цариград. В последните години на своето управление, той отново помага на Византия спасявайки от сигурното превземана от страна  на арабите през зимата на 717 година. По този начин, Тервел показва завидни умения на владетел да разчита правилно ситуацията и да прецени, че арабите са по-опасния враг за България от ромеите. Така,, Тервел остава не само в нашата история, но и в европейската с прозвището “Спасителят на Европа” и е канонизиран за светец от под името Свети Тривелий.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ