HomeФакти за БългарияКак е започнала враждата между Габрово и Севлиево?

Как е започнала враждата между Габрово и Севлиево?

Само на 26 км един от друг, Габрово и Севлиево са градове със сходна история и поминък. Това веднага ги превръща в конкуренти един на друг. И двата града са с много богата история, но днес ще разгледаме една легенда, която обяснява как се е разпалила враждата между тях.

Габрово и Севлиево между шеги и закачки

Разбира се, тези градове винаги са си погаждали номера, но има някои, които са останали във фолклора ни. Първата история е свързана с влака от Габрово, който пристига в Севлиево

Габровски влак пристига в Севлиево

През 1911 година, по време на правителството на Иван Гешов, габровските индустриалци оказват натиск, за да може трасето на железницата да мине през града им. Причината е свързана с по-лесния транспорт на тяхната стока в чужбина. Това води до недоволството на техните конкуренти от Севлиево и габровци решават да им погодят номер. Пускат слух, че на точно определена дата през Севлиево щях да мине Габровският влак. Целият град, начело с кмета на Севлиево се събрали да посрещнат специалният влак. Но зевзеците от Габрово решили да направят следния номер: Сложили 2 газени тенека със слама, овлажнени с катран и ги преметнали на едно магаре. След това подлютили задницата на горкото животинче с люта чушка и запалили сламата. Магарето се понесно с пълна сила по посока на Севлиево. От запалената слама се разнасял дим и по този начин имитирало влак. Магарето търчало с такава скорост, че минало през събраните граждани на Севлиево, които уж чакали влака. Така Габровци си отмъстили за претенциите на Севлиевчани. Но последвала контра шега на хората от Севлиево

Севлиевският влак

Отмъщениеот не закъсняла. Гражданите на Севлиево купили едно габровско магаре. Те го заклали и одрали , а месото му направили на кебабчета. На идващия панаир на Петковден, решили да продават месото му на половин цена и това привлекло всички жители на Габрово да си купуват от него. На следващия ден, кметът на Севлиево решил да изпрати съобщение на колегата си от Габрово, че габровци били изяли севлиевския влак и трябвало да им заплатят обезщение в размер на 1 милион златни лева. Габровци не били доволни от това твърдение и това допълнително обтегнало отношенията между двата града.

Разказах ви тези 2 истории за отношенията между Севлиево и Габрово, за да ви покажа, че как българският фолклор запазва и обогатява подобен тип истории. Всички знаем, че габровци са известни със своята стиснатост, а те пък обвиняват хората от Севлиево, че са разпространили този слух за тях. Така в шеги и закачки преминават и двата града през вековете и поставят своето съперничество на полето на хумора и сатирата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ