HomeФакти за БългарияВраждата между Сливен и Ямбол - каква е причината?

Враждата между Сливен и Ямбол – каква е причината?

Това е едно от най-известните съперничества в България – това между Ямбол и Сливен. От едната страна имаме градът с 24 имена, а от другата градът на 100-те войводи. И двете селище са с много богата история, но каква е причаната да има такова съперничество – днес ще се опитам да навляза в техния конфликт

Какво ражда съперничеството между Сливен и Ямбол

На практика трудно някои може да ви даде точен отговор на въпроса. Двата града са много близко един до друг, което означава, че се налага да се борят един срещу друг. В рамките на Първата и Втората българска държава няма конкретно запазени данни за голямо противоречине помежду им, но това се променя в рамките на Османската империя. От там се раждат забележителни истории – една от които е свързана с ямболията Петър Качулев и сливналията Добри Желязков.

Петър Качулев и Добри Желязков

Всички знаем, че Добри Желязков е създал първата фабрика в България – в град Сливен. Но местна ямболска легенда гласи, че това не точно така. Там се говори за ямболията Петър Качулев, който бил накаран от майка си да чепка вълна. Тъй като не искал да се занимава, той изобретил механичният дарак, задвижван от колело. Когато го представил на майка си, той си отнесъл един хубав пердах от нея. В следващите години се опитвал да го представи и на неговите съграждани, но не бил оценен по достойнство. Тогава избягал в Сливен и го показал на Добри Желязков, който го използвал в неговата фабрика. Разбира се, историята е по-скоро като легенда и не трябва да се приема буквално.

Други известни скандали по оста Сливен Ямбол

Добри Чинтулов

Известният български поет и общественик е родом от Сливен. Поради участието му в църковната борба и революционното движение бива изгонен от родния си град. Тогава го приютява съседният му град Ямбол. Там той намира пристан за своята дейност и Ямбол става първият град, в който са въведени часове по чужд език в училищата, точно от видния възрожденец. Изучавал се е руски език.

Радой Ралин

Друг голям повод за конфликт между двата града. Има много голям спор към кой измежду Сливен и Ямбол принадлежи известният ни писател. Интересното при него е, че той е родом от Ямбол, но е осиновен от леля си в Сливен. По този начин, актът му за раждане е издаден от Ямбол, но кръщелното му свидетелство е от църквата Свети Димитър в Сливен. Самият Радой Ралин също описва доста детайлно това съперничество между двата града. В неговият разказ “История с Лъв” той разказва как Ямболци създава дружество за културно и историческо издигане на града. Основната му цел е създаване на зоопарк в града. Това се случва, но за съжаление този зооопарк просъществува само 1 година.Между животните в зоопарка се срещали основно кротки домашни животни и 1 престарял лъв. Това дало повод на известния сливенски зевзек Делиминкоолу да каже, че са направили селскостопанска изложба в града. В типичния си стил, Радой Ралин описва, че проблемът на зоопарка бил свързан с изхранването на лъва. Ямблоското дружество не могло да смогне на неговия апетит и се наложило да го изпрати обратно в Софийския зоопарк.

Спорът между Ямбол и Сливен е от векове за векове. Ако тръгнем да разглеждаме спорът за сливенски или ямболски са известните милинки, то статията ще се превърне в истински роман. Важното е, че въпреки съперничеството, много сливенски ергени са си вземали за жени моми от Ямбол и обратното. Това с течение на годините е загладило противоречията между двата града и е сплотило двете общности.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ