HomeФакти за БългарияКак Иван Асен II печели обичта на всички народи

Как Иван Асен II печели обичта на всички народи

В нашата история има много спорове относно кой е нашият най-велик владетел. Едни предпочитат хан Крум, други цар Симеон, а трети Иван Асен II. Днес ще ви представим аргументи защо това определение е най-подходящо точно за Иван Асен II. Каква е причината той да постигне нещо, което никой друг не успява – признанието на чуждите народи.

Как Иван Асен II печели обичта на чуждите народи

Това нещо бива споменато от ромейски хронист Георги Акрополит – “бива почитан от българи, ромеи и от другите народи”. Ако направим сравнение с нещата, които се пишат за цар Симеон или хан Крум, разликата е очевидна. Причината Иван Асен II да направи подобно невероятно постижение е липсата на кръвожадност, която не е характерна за тези векове. Неговият най-известен жест, с който той показва тази си черта на благородство е след известната битка при Клокотница.

Битката при Клокотница – победа над сърцата на ромеите

Битката се състои през 1230 година. Причината за нея е свързана с неспазването на мирния договор между България и Епир(една от държавите, които се счита за наследник на Византия). Нейният владетел Теодор Комнин решава, че може да наруши договора без проблем и да спре увеличаващото се влияние на Иван Асен II. Причината е страхът му, че Иван Асен II ще стане опекун на малолетния владетел на Латинската империя и това ще попречи на плановете на амбициозния владетел на Епир. Теодор Комнин напада Иван Асен II и нахлува на територията на България. Иван Асен II решава за забучи на копието си нарушения договор и по този начин да покаже на всички каква е причината за тази битка. Но най-великото постижение на Иван Асен II се случва след края на битката – ето какво е то:

Как Иван Асен II печели признанието на всички

Той прави нещо безпрецедентно в нашата история. Раздава храна на всички пленени войници на Теодор Комнин и им разрешава да се върнат по родните места. Това е нещо, което не се е случвало в нашата история с ромеите – никоя от двете страни не е правила подобен жест. По този начин, Иван Асен II си спечелва уважението и обичта на съседните народи. Той успява без никакви усилия да присъедини голяма част от Епирското деспоство и по този начин да се превърне във водещ фактор на Балканите и в Европа. Разбира се, трябва да отчетем, че това е и основната причина да го направи този жест, за да може без проблем да присъедини тези територии.Въпреки изключително успешното царуване на Иван Асен II, той допуска една фатална грешка.

Фаталната грешка на Иван Асен II

Грешката на Иван Асен II е свързана с любовта. Това велико чувство на практика води до дълготрайни последици в историята на България. След битката при Клокотница, той води в Търново само знатите епирци. Сред тях е и дъщерята на Теодор Комнин  – Ирина. В течение на годините, тя пораства и се превръща в невероятна красавица. Успява да спечели сърцето на българския цар и по този начин става българска царица. Фаталната грешка на Иван Асен II е, че не оставя пълнолетен наследник или някой сигурен опекун на престола. По този начин след неговата смърт, започва сериозна борба между неговите наследници за овладяване на престола. Основна роля играе и Ирина Комнина, която има много негативно влияние върху бъдещето на България. По този начин се стига до огромен проблем в управлението на страната и на практика стигаме до ръба на оцеляването.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ