HomeФакти за БългарияГрадът на белите момичета - ето кой е той!

Градът на белите момичета – ето кой е той!

Има един български град, който неговото име в буквален превод означава “градът на белите момичета”. Всички българи знаят неговото име, но малко знаят за произхода на наименованието му. Разберете кой е този емблематичен български град и как става известен по този начин.

Кой е градът на белите момичета в България

Отговорът на този въпрос е град Казанлък. Селището е с много по-стара история, но градът възниква в рамките на Османската империя. Той се е казвал Акче Къзанлар,което произлиза от турския израз – akçe kızanlar, който в буквален превод означава бели момичета.Смята се, че при неговото превземане, султан Мурад I е бил посрещнат от белите момичета от населеното място. Той бил толкова впечатлен, че казал да бъде кръстено населеното място по този начин.Във всички османски документи се среща изписан като Акче Къзанлар, а по-късно и като Акче Къзанлак.

Коя река е граница между България и Турция?

Как Акче Къзанлар става Казанлък

Причината е свързана с превземането на града от руските войски.В самата транскрипция на руски, те го отбелязават Акче Казанлък – буквата “ъ” е заместена от буквата “а” и по този начин приема името Казанлък.

Минералната вода в България: Къде, коя и какво лекува?

Каква е историята на град Казанлък

На това място е имало населено място още от времето на траките. Намерени са поредица от гробница на тракийски царе в района.Постепенно селището е разушено и потъва в забравата на времето. Знае се, че този район става част от България през 815 година по времето на хан Омуртаг.

Днешният град Казанлък възниква на левия бряг Старата река. Причината е, че когато е превзет от османците в края на XIV век, разрушенията на стария град, който се намира на десния бряг на Старата река, са толкова големи, че жителите се преместват от другата страна.Всички знаем, че Казанлък е известен със своята маслодайна роза. Причината за това е ,че там тя намира благодатни условия за развитие. Пренесена е по османско време от Индия и успява да бъде култивирано точно в Казанлък. Това дава началото на много печеливша индустрия, с която градът успява да се превърне в сериозен фактор.Така постепенно, Казанлък става център на розопроизводството и добива популярност на изложения по цял свят.

Освобождение на Казанлък

По време на Освободителната война, Казанлък става център на сериозни бойни действия между руските и османските войски. Това води до сериозни разрушения на града. Лошото за града след Освобождението е, че постепенно търговците на розово масло губят пазарите на Османската империя. Поради тази причина се налага да се преориентират в текстилната промишленост и се развиват сериозни предприятия – особено във втората половина на миналия век.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ