HomeФакти за БългарияКакъв е произходът на името Плевен?

Какъв е произходът на името Плевен?

Плевен е един от най-големите български градове. Както и повечето населени места у нас, той има богата история свързано още с времето на траките и римляните. Но откъде идва името на града? Ще разгледаме повече за историята на града.

Какъв е произхода на името Плевен

Това е едно от най-загадъчните имена на българските градове. За момента няма доказан произход, но има няколко хипотези откъде точно може да идва то. Днес ще ги представим пред Вас:

1.Свързване с думата плевня

Това е една от хипотезите, която се лансира.Теорията се града върху изказванията на жителите на село Буковлък, което се смята за по-старо от Плевен. Уж на това място(Плевен), те са били плевните на селото и от там води началото си името на града. Като цяло тази хипотеза е много малко вероятно, но сме длъжни да я отбележим.

2.Идва от думата плевел (трева)

Това е хипотеза, която развива големият изследовател на темата академик Юрдан Трифонов.Има много български населени места, които водят имената си от растения. Името на град Плевен се свързва с тревата плевел – тоест това, което се изкоренява, за да не пречи на останалите растения. Смята се, че причината да бъде кръстен така е древната крепост Сторгозия, която в момента на съществуването на Плевен вече я е нямало , а било само в руини и останки. Сторгозия е римска крепост, изградена в през I век на новата ера. Най-вероятно тя е възникнала на основата на старо тракийско селище. Причината да бъде създадена е, за да бъде осигурена защита на Северна България от поредицата на готски набези. Тази крепост просъществува няколко века – до около VI век, когато масовото заселване на славянски племена принуждава крепостта вече да не бъде ползвана от Източната Римска империя, която формално все още има контрол върху територията, но на практика славяните действат с оперативна самостоятелност.

3.Плеун – изобилен

Това е една теория, която се базира върху най-старото споменаване на името Плевен(Плеун).В грамота от 10 декември 1270, унгарският крал Стефан V говори за крепостта на българите Плеун. Не се знае откъде точно идва произходът на тази дума, но тази хипотеза я развива от гледна точка на гръцкия език. Такъв е и името на крепостта Сторгозия – която пак е от гръцки език. Въпреки че в унгарската грамота е посочен като израз – castrum Pleun bulgarorum, коренът може би наистина е гръцки. Castrum на латински означава военно укрепление или крепост. Bulgarorum е ясно на всички, но думата Pleun не е налична в латинския език. Ако приемем нейния гръцки произход, то тя означава думата изобилие. Тоест трябва да приемем израза като изобилната или голяма българската крепост.

Първата хипотеза е много малко вероятно, но 2-рата и 3-тата определено имат своята логика. Коя от тях е вярна или дали има някакво друго обяснение за което не знаем, е трудно да се каже. Така или иначе, ще е хубаво за в бъдеще да знаем повече за произхода на името на един от най-големите български градове.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ