HomeФакти за БългарияИмето на кой български град е значело Петък?

Името на кой български град е значело Петък?

Днес ще се поровим в историята на един от големите български градове. Неговото старо име на турски е означавал Петък. Разберете за кое известно наше населено място говорим и какво трябва да знаем за неговата история.

Градът на белите момичета – ето кой е той!

Кой български град е бил кръстен на Петък

Става въпрос за Благоевград. На неговото място е имало тракийско селище, носещо името Скаптопара, което се намира около днешния квартал Грамада. Но в началото на III век и IV век градът постепенно замира преди да бъде споменат в рамките на Османската империя. Там той носи името Джумая, Горна Джумая и Орта Джума. Основната в случая е турската дума Джумая, която означава петък. Петък е бил най-големият пазарен ден. Когато от тук минава османският пътешественик Евлия Челеби, той споменава, че името на града е било Орта Джума.

Кога е първото споменаване на българите в историята?

Другото име на Горна Джумая

Интересно е, че през 30-те години на XIX век през Благоевград минава френския геолог Ами Буе. Той описва строежа на българския квартал в града – Вароша. Друг изненадващ факт, който той описва, е свързан с името на града. Според французина, българите го наричали Шума. Друг много интересен факт е за връзката между Благоевград и Рилския манастир. Много жители на града правят дарения на манастира и посещават често светата обител в Рила планина.Имало е специално отделени места в града, в които са се събирали пари в подкрепа на Рилския манастир.

Какъв е произходът на името Плевен?

Какво се случва с Горна Джумая след 1878 година

Периодът не е от най-добрите за града. Преди Освобождението, това е било един от центровете в Югозападна България на революционната дейност. Най-известен неин представител е бил Георги Измирлиев. Но след решенията на Берлинския конгрес, Благоевград не влиза в състава на Княжество България. Това води до сериозен отлив на население в посока на освободените земи. Известният български юрист и учен Георги Стрезов обяснява, че много от гърците са се преместили от Сяр и Мелник в Горна Джумая и постепенно изземат голяма част от търговията в града. Това води до сериозна опасност от обезбългаряване на града.След Солунските атентати през 1903 година започват допълнителни гонения върху българите в града, като за това пише дори и екзарх Йосиф.

Кога идва Освобождението за Горна Джумая

Това се случва на на 5 октомври 1912 година – още през първия ден на Балканската война.След Втората Балканска война, голяма част от турското и гръцкото население се изселва в посока на своите държави и на тяхно място се заселват българите бежанци, които идват от Вардарска и Егейска Македония. Това на практика обръща процеса от предишните години и връща българския облик на града.

Чак 1934 година, Горна Джумая става самостоятелен център на околия. По-късно, през 1950 година бива сменено и неговото име. Кръстен е на известния български потически деец Димитър Благоев – един от създателите на социалистическото движение в България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ