HomeФакти за БългарияКакво "божие наказание" застига Иван Асен II?

Какво “божие наказание” застига Иван Асен II?

Всички познаваме Иван Асен II като един от най-успешните български владетели, но въпреки това той среща доста трудности в своето управление. В един негов етап по думи на хронисти среща “божие наказание” за делата си и се налага да промени поведението си. Разберете повече за тази не толкова известна част от неговата история.

Какво беда застига Иван Асен II

Най-голямата победа на Иван Асен II е свързана с битката при Клокотница през 1230 година. Тогава той забучва на копието си подписания договор с Теодор Комнин, който е нарушен от епирския владетел. По ирония на съдбата, Иван Асен II изпада в сходна ситуация. Българският владетел влиза в съюз с Никейската империя – омъжва дъщеря си за наследника на никейците и се подготвят за общи действия срещу латинците. Те си поделят Източна Тракия и се подготвят за обсада на Константинопол. Към тях се присъединява и владетеля на Солун, новият владетел на епир и много кумани. В края на 1235 и началото на 1236 година, Цариград е сериозно затворен от съюзниците. Всички смятат, че е въпрос на време градът да падне. Папата се опитва да подобри ситуацията на защитниците като се опитва да накара унгарците да нападнат българите, но не постига успех. Въпреки това,в началото на 1236 година обсадата поне по море е пробита от и това сериозно подобрява положението на латинците. Поради тази причина се стига и до неуспехът й.

Какъв е грехът на Иван Асен II

След това неуспех, българският цар скъсва съюзът си с никейците и започва да действа заедно с латинците. По този начин той повтаря донякъде действията на Теодор Комнин, който нарушава договора си с българите. Разбира се, има сериозни причини за тези действия на българския владетел. Ето кои са основните:

1.Готвеният кръстоносен поход от Папата

Иван Асен усеща, че е въпрос на време да премина нов кръстоносен поход през земите на българите – най-вече в подкрепа на латинците. По този начин той ще бъде атакуван от 2 страни – латинци и кръстоносци. По никакъв начин не е сигурен, че може да разчита на съюзниците си за защита. Ако добавим и Унгария към сметката – нещата стават много рискови за него

2.Кой ще владее Константинопол

Това е “ябълката на раздора” между Иван Асен II и дука на Никейската империя – Йоан Ватаци. И двете държави са сравнително равностойни, но който превземе Цариград взема огромно предимство пред другия. Ватаци има превъзходство по отношение на морския си флот, който почти липсва при българите. Тоест, Иван Асен II дори и да превземе Константинопол няма необходимите морски сили, за да осигури успешната му отбрана

3.Татарско нахлуване

Татарите започват сериозна да се активизират от север. Причината за това е огромният възход на монголците на Чингис хан, които превземат огромни територии в Азия и постепенно навлизат и в Европа. Това изместна татарите в посока на българските земи и те все по-често нахлуват от северна посока. Това е сериозна заплаха, която трябва да бъде разгледана от българите. Дори през 1240/1241 година, братът на Иван Асен II – Иван Александър – успява да разбие преден отряд на монголците, който е изпратен да разузнава територията.

Какво е божието наказание на Иван Асен

Влизайки в съюз с латинците, Иван Асен започва да действа в Източна Тракия срещу техните територии през 1237 година. По същото време се развива огромна чумна епидемия в Търново и неговота съпруга, едно от неговите деца и българският патриарх загиват. Иван Асен възприема това като “божие наказание” за нарушения договор с никейците и се отказва от съюза си с латинците. Разбира се ,това е гледната точка на ромеите, но на практика истинската причина очевидно е друга. Става въпрос за засилването на нашествията в Северна България от страна на татарите и мерките, които трябва да бъдат взети. Така че Иван Асен II използва личния си повод на трагедия, за да може да излезе от съюза си с латинците и да си развърже ръцете за самостоятелни действия. Друга лична причина е със сигурност и неговата нова любими – Анна Комнина. Любовта между двамата бива сравнявана с тази между Клеопатра и Марк Антоний от хронистите, което е показателно, че тя е играела сериозна роля в решенията на българския монарх в последните години на неговото управление. Неговите грешки в тези години водят до сериозни проблеми за България при неговите наследници.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ