HomeФакти за БългарияКакво се случва със синовете на Иван Шишман?

Какво се случва със синовете на Иван Шишман?

Всички знаем, че Иван Шишман е последният владетел на Втората Българска държава. За него се знае, че има 3 сина(За единиият от тях се водят спорове дали е негов) и една дъщеря. Днес ще ви представим тяхната история и какво е съдбата им след падането на България под османска власт.

Какво се случва с децата на Иван Шишман

1.Александър Шишман (Искендер бей)

Това е най-големият му син. Той попада в плен след превземането на Търново през 1393 година. За да оцелее в рамките на империята, приема исляма под името Искендер бей. Предполага се, че за него се застъпва любимата наложница на султата – деспина Оливера. Тя е най-малката дъщеря на сръбския владетел. Без значение от точната причина, той е назначен за управител на град Самсун. След като султан Баязид е пленен в битката от 1402 при Анкара, той се връща в Цариград и постъпва на служба при новия император. През 1416-1417 година избухва въстание срещу султана и Искендер бей се опитва да го потуши. При последвалата битка в Измир, Искендер бей загива.

2.Йосиф II Константинополски(Незаконният син)

Йосиф II е много популярен духовник от български произход, който става Вселенски патриарх между 1416-1439 година. Около него има много спорове, като различните български историци през годините не могат със сигурност да определят неговия произход. Най-правдоподобната хипотеза наложена в последните години е, че той е незаконен син на цар Иван Шишман по времето по което той все още е престолонаследник. Поради тази причина е изпратен да учи в Атон и се развива като виден български духовник. През 1416 година е избран за Вселенски партриарх и участва активно в сключването на уния между Католици и Православни на Ферано-Флорентинския събор през 1438-1439 година. За съжаление, малко по-късно той си отива от този свят.

3.Кераца Шишманина

За нея няма запазена никаква информация. Знае се, че съществува такава дъщеря на Иван Шишман от Бориловия синодик. Но нищо повече не е запазено.

4.Фружин

Това е последното от децата на Иван Шишман. Може би най-известният от тях, той единствен се опитва да продължи съществуването на българската държава. Предполага се, че е роден около 1380 година в Търново. След превземането на Търново през 1393 и смъртта на баща му през 1395, той бяга при чичо си Иван Срацимир. За съжаление се налага да бяга и от там и се премества в Унгария. Става васал на техния крал Сигизмунд и се опитва да организира поход за освобождението на България. Действа заедно със сина на Иван Срацимир – Константин, които показват на своите баща как е трябвало да действат, но за съжаление е прекалено късно. През 1425 година действа заедно с унгарците в поход срещу османците, като успява временно да освободи Силистра и дори столицата на Видинското царство – Видин. През 1435 е изпратен на преговори с албанците за общи действия срещу османците. Причината да пратят точно него е, че по това време албанците по това време пишат на кирилица и преговорите се водят на български език. Тези негови действия не се увенчават с успех.

Кръстоносният поход на Владислав Варненчик и Фружин

Това е събитието, което най-често се свързва с Фружин. Той дори продава подареното му от унгарския крал имение, за да може да финансира този поход. Въпреки това, християнската армия не се увенчава с окончателен успех. Те са разбити при Варна през 1444 година, при които самият Владислав III(получава името Варненчик) загива от ръцете на османците. Другият основен участник в похода – Янош Хунияди се опитва да си измие ръцете от отговорността за провола и хвърля винага върху Фружин. По този начин положението на Фружин значително се влошава в Унгария и са му отнети останалите му земи там. Информация за него става много оскъдна, но се предполага през последните години от живота си той е в Пирот(Сърбия). Има княз на име Фружин, който имал специално разрешение да се засели там и да наема българи и сърби да охраняват проходите. Другият вариант, който се представя е, че той се е замонашил в Чипровския манастир и след няколко години умира там. Така или иначе, за момента няма как да знаем какво се случва с най-малкият син на цар Иван Шишман. Със сигурност той е единственият, който се опитва да възстанови българската държавност, но усилията му не се увенчават с успех.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ