HomeФакти за БългарияКой български цар има прякор свързан със зеле

Кой български цар има прякор свързан със зеле

Днес ще ви представим историята на един впечатляващ български цар. Той е толкова запомнящ се от всички останалите народи, че много от тях се опитват да го наподобяват дори и след смъртта му. Византийците му измислят прякор свързан със зеле – разберете повече за неговата дейност.

Кой български цар има прякор свързан с маруля

Става въпрос за цар Ивайло. Прякорите, които му поставят византийците са Бърдоква и Лахана. В превод те означават маруля и зеле. Причината е, че те поддържат тезата за неговия неаристократичен произход, който те се опитват да подиграват. Въпреки това животът на Ивайло е наистина особено впечатляващ. Ивайло успява да направи поредица от немислими от други владетели постижения.

Справя се с татарските нашествия

В тези години има поредица от татарски нашествия в Северна България. Ивайло успява да събере достатъчно хора около себе си и да ги организира по такъв начин, че да успее да се справи с тази поредица нашествия.

Става цар на България

Когато се справя с татарските нашествия, Ивайло се изправя срещу тогавашния български цар Константин Тих. Той успява да надделее над него в сражение при което голяма част от войската на Тих се присъединява към Ивайло. Това показва огромната популярност и предимство спрямо текущия владетел.

Жени се, за да няма гражданска война

След победата си срещу Константин Тих, Ивайло обсажда столицата Търново. Тъй като и от двете страни са българи, той не желае да пролива кръвта на сънародниците си. Поради тази причина приема предложението на вдовицата на предишния цар за брак и застава начело на страната. Той така или иначе щеше да превземе Търново, но решава да спаси българите от жертви в една гражданска война.

Военен гений – без загуба

Ивайло е безспорно един от военните гений на България. Той успява едновременно в течение на години да воюва с татарите и ромеите. Всички знаем, че да се водят военни действия на повече от един фронт е истинско самоубийство. Въпреки това, Ивайло успява да се справи с татарите и ромеите в поредица от епизоди и да се измъкне и от най-заплетените капани. Не допуска нито едно поражение по време на военните си кампании без значение дали действа срещу превишаващ го по численост противник.За съжаление, той не успява да се справи с третия противник, който излиза срещу него. Това е българската аристокрация. Докато Ивайло води военните си кампаниии, болярите му вземат властта в Търново и слагата втори цар. Въпреки че печели сражения, неговата войска намалява все повече и повече и накрая и последните му войници се разбягват. Така се стига и до неговия край и се вижда принуден да бяга при довчерашните си врагове – татарите. Там главата му по време на пир е взета от хан Ногай по поръчка на византийския император.

Защо ромеите ги е страх от Ивайло

Тези 2 прякора, които ромеите дават на Ивайло показват сериозен страх от него. Причината е, че виждат силен противник, който може да обедини българите и да им създаде сериозни проблеми. Ако приемем хипотезата, че Ивайло наистина не е аристократ, това означава сериозно разместване на баланса на силата. Това дава възможност на всяко лице да тръгне по пътя на властта и да доведе до сериозни трусове в империята. Това е и причината, че един от най-качествите императори на Византия – Михаил VIII Палеолог – вижда огромна заплаха в него и постоянно изпраща войски срещу Ивайло.

Лъжеивайловците

Доказателство за популярността на Ивайло са неговите копия през следващите години. Има много случаи на хора, които се представят за Ивайло и искат да поведат борба срещу централната власт. Това е доказателства за популярността му извън пределите на България и опасността, която той е представлявал за Византия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ