HomeФакти за БългарияКъде се намира град Хръзград в България?

Къде се намира град Хръзград в България?

Хръзград е старото име на един важен български град. Той има много богата история още от Римско време и е важен център по време на Първата и Втората Българска държава. Днес е известен под друго име, но бива често споменаван из българските медии. Става въпрос на град Разград. Научете повече за неговата история.

Как Хръзград става Разград

Знае се, че по тези земи са живели хора още в много дълбока древност. Говорим за каменните епохи, които ни връщат хиляди години назад. Разбира се, ако трябва да погледнем сравнително по-скорошната история, на практика знаем, че тук са живели траки и по-късно римляни. По времето на Римската империя е основан град Абритус и играе важна роля за империята. По-късно става част от нейната Източна част – Византия, но става жертва на много нападения от различни племена. Като започнем от хуните и стигнем до аварите в края на VI век след Христа.Тогава бива напълно опожарен и опустошен, а византийският император по това време е концентриран върху войната с персите и не взема необходимите мерки за защита на града.

Как се появява Хръзград

Той се появява по време на Първата Българдска държава. Пак се намира в околностите на днешния Разград, но южно, а не северна както Абритус. Някои историци спорят дали населеното място се е намирало около Разград, но за момента се приема, че е така.Има 2 хипотези откъде идва името на Хръзград:

  1. Божеството Хърс – Това се предполага, че е бог на Слънцето на източните славяни, някои смятат, че е свързано с прабългарите и има ирански корени
  2. Идващо от персийката дума “Хезар” – хиляда/хиляди шатри на войски. Причината за това е ,че през 1388 година градът бива превзет от османците. Те го наричат Хезарград или Хразград. Предполага се , че това е техен превод на оригиналното име на града. За съжаление, няма много източници по темата, за да разберем каква е била ролята на града по време на Първата и Втората Българска държава.

В Османската империя

В рамките на Османската империя, градът постепенно се превръща в сериозен занаятчийски център. Това спомага за неговото сериозно развитие и се превръща в един от големите подобни центрове в Североизточна България. Тогава са построени и множеството джамии в града, които дават имената и на махалите. Революционната дейност на нашите възрожденци не подминава и Разград и тук има открит комитет от Ангел Кънчев, който прави това по поръчение на Васил Левски. Районът става известен и с четата на Таньо войвода, който успява да се измъква от турските потерии в Лудогорието.

Освобождение на Разград

Освободен е от Руските войски в началото на 1878 година. Това се случва от III армейски корпус. Не се е стигнало до битка за града, тъй като голяма част от турските власти, начело с каймакамина избягали от града. Счита се , че една от причините за това е Александър Сапоолу. Това е бил местният чорбаджия, който имал сериозни връзки в Цариград, където живеел неговият брат. Той бил в много добри отношения с местния турски управител. По този начин, турските власти не искали да си създават проблеми с българския чорбаджия и се изтеглили от града без да се допусне да има жертви. Така Разград се превръща в един от градовете, които не са опожарени от турците и няма поражения за местното население.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ