HomeФакти за БългарияКое населено място в България носи име на маймуна?

Кое населено място в България носи име на маймуна?

Има едно населено място в България, което носи име на маймуна. В миналото е било отделно село, но е присъединено към най-близкия голям град. Научете повече за неговата история и защо се казва по този начин – става въпрос за квартал Макак в Шумен.

Макак – откъде идва името на това населено място

Макак е квартал на град Шумен, който е присъединен през 1978 година. Намира се на север от града и е в близост до новата Индустриална зона. Преди да бъде присъединен към Шумен, дълги години е било село Макак. Но откъде идва неговото име и свързано ли е с този вид маймуни.

Къде се намира град Хръзград в България?

Откъде идва името Макак

Отговорът на този въпрос е Не, няма нищо общо с познатите ни маймуни, които сме виждали как се топлят в горещите извори през зимата. Името на селото идва от турската дума Макаклар – множествено число на думата Макак, която означа патерица или колянна кост на човек. В легендата за името на селото се посочва, че е свързано с един стар и накуцващ турчин, който е живял в него. Първите данни за това населено място са от османските данъчни документи през XV век. Там то е посочено с думата Макаклар, но през XIX век вече се знае като Макак.

Кой е най-големият български остров?

Историята на село Макак

Тя е доста интересна. Най-малкото селото е сменило поне 2 пъти своето място, но не и наименованието си.Около Руско-турската война от 1828-1829 година. Точно по тези места са се водили част от най-големите сражения между руските и турските войски. За наше съжаление, българите не успяват да се освободят още в този период. Това води и до опожаряване на село Макак и на неговото население се налага да се премести на ново място. Вторият случай на опожаряване на селото е през 1862-1865, но там нямаме повече информация каква е причината.

Кой е градът на люляците у нас?

Предполага се, че през годините населението на селото е било предимно от турци. Но се знае, че тук са преместени част и от кримските татари. Това води след себе си до построяване на голяма джамия в центъра на селото, където тя е играла важна роля за културния живот в населеното място. В близост до него е създадено и училище, в което тези преселени тук кримски татари са учели своите деца. Знае се, че училището е било частно и е било издържано от местното население. Това училище е закрито през 1930 година. След края на Първата Световна война, започва масовото заселване на българи в селото. В рамките на Балканските войни и Първата световна война, много от българското население, което има нещастието да остане в пределите на съседните нам държави, бяга, за да може да се спаси. Едно от тези места, които приютяват такива бежанци е точно село Макак.

Кукеруването в Макак

Кукерството е характерно като традция основно за Западна България. Но в село Макак, още през 1927 година започва редовно да се извършва този ритуал. Причината за това са точно тези бежанци от региони, където има запазени традиции за този обичай. Той се харесва и на другите българи и така става традиция всяка година го включва в своя празничен календар, като добавя и своите си специфики за региона.

Надяваме се ,че историята за село/квартал Макак ви е била интересна. Няма връзка с този вид маймуни, а просто чисто съвпадение. Така че, ако имате възможност да отидете в Макак, не очаквайте, че ще видите подобен тип маймуни там.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ