HomeФакти за БългарияКой е градът на люляците у нас?

Кой е градът на люляците у нас?

Днес ще ви разкажем за историята на града на люляците в България. Преди Освобождението, той дори е известен с прозвището си Златния или Алтън заради богатството си. Разберете повече за историята на този български град.

Кой е градът на люляците у нас

Това, разбира се, е град Ловеч. Това е населено място с много богата история, минало през различни перипетии. Наличието на население тук се среща още от много дълбока древност.Разположението между планина и равнина и близостта на река със сигурност е основният фактор, градът да има толкова дълбоки корени в историята.Най-старото име, с което се среща Ловеч е Мелта. Това е селище около днешния квартал Вароша и носи името на тракийското племе, което го е обитавало.

Ловеч през вековете

Нямаме много информация за Ловеч по повод на Първата Българска държава. Но по времето на Асеневци почва да играе значителна роля. През 1187 тук е проведена решителна битка между Асеневци и Византия, при която българите удържат крепостта и принуждавата Исак Ангел да подпише мирен договор, с който на практика признава същестуването на Втората Българска държава.Тук е роден и последният български владетел – Иван Срацимир. Той успява да запази българската държавност чак до 1396 година, бидейки начело на Видинското царство. Интересното е ,че Ловеч е един от последните български градове, които са превзети от Османската империя. Това се случва чак около 1446 година.

В рамките на Османската империя, градът запазва своето важно значение и започва да процъфтява като занаятчийски център.XVIII век се смята за най-добрият за град Ловеч. Дори бива начерен Алтън Ловеч/Златният Ловеч заради богаството,което притежава.  Смята се , че достига до около 20 хиляди души, което е сериозна бройка за това време. Това води след себе си и до сериозен тласък на Българското национално самосъзнание. Безспорно доказателство в тази посока е, че това е градът, който е център на ВРО(Вътрешната Революционна Организация) на Васил Левски.В този период, градът се свързва и с ненадминатия майстро Кольо Фичето.Той изгражда единственият покрит мост на Балканите. За съжаление, оригиналът е изгорял през 1925 година, но въпреки това е възстановен със сравнително сходен дизайн.

Ловеч след Освобождението

На практика, през Руско-Турската война 1806-1812, градът е освободен на 2 пъти от Русия, но за съжаление трябва да почака още доста години за свободата си. Това се случва през 1877 пак на 2 пъти. Лошото в случая е, че башибозукът на Османската империя убива много от местното население и това води след себе си до сериозен спад. Още повече доста от местното турско население се премества в посока на Османската империя.Постепенно градът успява да се възстанови и отново се превръща в местен околийски център.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ