HomeФакти за БългарияКой български владетел сам се сравнява с Александър Велики?

Кой български владетел сам се сравнява с Александър Велики?

Това е една малко позната тема в нашата история. На пръв поглед е логично човек да си помисли за владетели като Тервел, Крум, Симено или Иван Асен II.Но, не става въпрос за тях. Това е един от най-дълго управлявалите царе на нашата държава, който има самочувствието в свой надпис да се сравнява с легендарния Александър Велики. Кой е той и откъде идва това негово самочувствие.

Как е българското име на град Видин?

Кой е българският Александър Велики

Става въпрос за Иван Александър. Той е вторият най-дълго управлявал владетел на България след Петър. Начело е на нашата страна от 1331 година до 1371 година. Цели 40 години, от които в първите десетина от тях има поредица от военни победи. В похвално слово, поръчано от него, известно под името “Софийски песнивац”, се представя неговия образ за следващите поколеия. Ето какъв е той:

  • „най-православния между всички, старейшина и военачалник и крепък в битки, любезен и благоприветлив, руменодоброзрачен и красив на вид“
  • По своята военна мощ той ми изглежда като втори древен Александър. Така и този отначало много градове превзе с крепкост и мъжество.

Авторът на това похвално слово очевидно е искал да оправдае получените средства и да похвали максимално българия цар. Разбира се, като изключим иронията на страна, първите години от управлението на Иван Алексанъдр са доста успешни за България. Ето какви са неговите постижения за този период:

Кое е последното българско въстание преди Освобождението

Справя се със заплахата от Сърбия

Преди него на престола е сръбското протеже Иван Стефан. Иван Александър получава подкрепата на болярите и го изгонва от престола. Освен това, жени сестра си Елена за амбициозния сръбския владетел Стефан Душан и по този начин се опитва да си осигури добри отношения с новата сериозна сила на Балканите.

Защо Априлското въстание всъщност е Майско?

Справя се със заплахата от Византия

Византия вижда раздираната от вътрешни проблеми България и се опитва да се възползва. Император Андроник III се опитва да откъсне допълнителни територии от българите. Иван Александър излиза срещу него със своята войска. Тъй като двете армии са равностойни се предполага, че ще се стигне до примирие. Българският владетел протака преговорите, за да може в неговия стан да се присъединят около 3000 татарски наемници. Тогава нанася изненадващ удар върху ромеите и успява да присъедини към България Ямбол и Айтос. Така се стига до примирие, при което най-големият син на Иван Александър се жени за дъщерята на василевса.

В следващите години, Византия се опитва отново да получи контрол върху Търновското царство. Ромеите в лицето на бъдещия си император Йоан Кантакузин се опитват да сложат на престола своя марионетка в лицето на Шишман II. Но Иван Александър действа много агресивно срещу тези ромейски тактики и успява да парира това действие. Не се знае какво се случва с Шишман II, но неговата съдба очевидно не е била да седне на престола в Търново.

Спира успешно започналата феодализация на България

В този период се засилват много процесите на феодализация на българите – тоест , това означава, че всеки отделен болярин се чувства като самостоятелен владетел и не се подчинява на централната власт в Търново. Иван Александър успява в голяма степен да се пребори с тези процеси в първите години на своето управление, като връща под контрола на Търново и голямата крепост във Видин. Там се намира чичо му Белаур, който е един от претендентите за престола в Търново. Иван Александър успява да се справи с него.

Заключение

Първият период от управлението на Иван Александър е успешен за него. Разбира се, той сериозно преувеличава за себе си сравнявайки се с Александър Велики, но със сигурност има успехи върху които да стъпи. Преломен момент при него се оказва смъртта на двамата му сина – Иван и Михаил. Тогава той започва да взема погрешни решения – дава като феодална владение на третия си син Иван Срацимир – Видин. Иван Срацимр започва да се обособява като самостоятелен владетел и формира Видинското царство. Давайки престола в Търново на най-малкия си син Иван Шишман допълнително влошава нещата.Процесите по феодализация, които Иван Александър успява да пребори в първите години на своето управление, отново излизат на преден план, но този път заради неговите собствени грешки. Така че, безспорно той е един от най-големите виновци за падането на България под османска власт.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ