HomeФакти за БългарияЗащо Априлското въстание всъщност е Майско?

Защо Априлското въстание всъщност е Майско?

Всички знаем и познаваме нашето най-голямо въстание като Априлско. То избухва на 20 април и е най-големия ни познат опит към свободата. Но знаете ли защо е било познато на из света като голямото майско въстание на българите. Разберете повече по темата

Защо Априлското въстание всъщност е Майско

В абсолютни всички големи западни и руски вестници отразяващи въстанието, то е наречето “Голямото майско въстание на българите”. Причината за това е, че по това време сред българите все още се следва Юлианският календар – това продължава чак до 1916 година. Според него, по това време в България трябва да е 20 април. Навсякъде в Европа по това време се следва вече другия календар – Григорианския. Разликата между двата календара е към XIX век вече е 12 дни изоставане. Тоест, това означава, че Априлското въстание спрямо чуждите източници избухва на 2 май 1876 година. Това е и причината защо в толкова много чужди източници може да бъде преставено въстанието с това си обяснение.

Българските победи по време на Априлското въстание

Друг малко известен факт за Априлското въстание са поредицата от български победи, постигнати от нашите въстаници. Масово Априлското въстание е познато като момент, в който българските опите за свободата биват прекършени изключително жеското от османската армия. Но преди да се стигне до намесана на редовната армия, българите записват поредица от победи. Захари Стоянов в “Записките по българските въстания” описва серия от битки, които българите печелят:

  • Българите побеждават заптиетата(османската полиция)
  • Българите побеждавата башибожуците – черкези и турци, които се опитват да грабят местното население

Чак когато се появяват редовите турски части, които започват да обстрелват българските позиции със своята артилерия, въстаниците не намират отговор. Всички знаем за историята за съдването на нашите оръдия – черешовите топчета, които по-скоро имат символно значение отколкото да има реален ефект от тях. Все пак годината вече е 1876 година и военното дело се движи по съвсем различни механизми. Така че чисто технологичното превъзходство на редовната армия вече дава сериозно отражение върху събитията.

Каква е бройката на въстаниците

Последните изследвания показват, че бройката е максимално 10 000 души. Смята се, че българското население по това време е било около 5 милиона. Всички знаем за зверствата, които са извършени срещу въстаниците – Батак и Перущица са показателни примери. Но малко известни са събитията в село Бояджик.

Кървавото хоро в село Бояджик

Това са събития подобни на по-горе посочените. Село Бояджик се намира в Тракия и няма естествена защита спрямо нападатели. Селото е обявено за бунтовническо от османския главнокомандващ Шефкет паша, което означава, че трябва да бъде подложено на погром. Населението се опитва да се укрие в местната църкав, но тя бива обстрелвана и подпалена и те са принудени да излязат навън. Името “Кърваво хоро” идва от това, че се смята, че селяните са били принудени да играя хоро пред османския башибозук след което биват убити. Това е родното село и на бащата на Джон Атанасов – Иван Атанасов, който успява да оцелее при тези събития и по-късно емигрира в Америка.

Това бяха някои интересни и малко известни факти за Априлското въстание, които е хубаво всеки да знае. Надявам се, че са ви били полезни!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ