HomeФакти за БългарияЗащо Захари Стоянов се договаря с "палача от Перущица" за Съединението

Защо Захари Стоянов се договаря с “палача от Перущица” за Съединението

Днес ще ви представим една интересна история. Тя е свързана с малко известната у нас Тъмръшща или Помашка република и нейното влияние върху Съединението ни от 6 септември 1885 година. Защо Захари Стоянов се договоря с нейния ръководител да не пречи на Съединението?

Какво е Тъмръшката република

Тъмръшката република просъществува между 1879 и 1886 година. Нейното начало е свързано с действията на Станислан Сенклер. Когато този британски агент е активиран да работи против резултатите от Санстефанския мирен договор – той навлиза в Родопите и се опитва да принуди местното население за действия срещу този акт. Тъй като Русия не може пряко да се намеси срещу неговите действия – те изпращат капитан Петков войвода, който се справя със заплахата, която предизвика Сенклер за българите. Въпреки това, през 1879 година част от помаците участвали в бандата на Сенклер, а преди това и в действията от Батак и Перущица се връщат по родните си места. Техен главатар е Ахмед ага Тъмрашлията – известен като “палачът от Перущица”. Те трябва да станат част от Източна Румелия, но се притесняват, че може да им бъде търсена отговорност за техните насилствени действия срещу българите в доминираната от българи нова османска провинция. Това е и причината да се обособят в самостоятелна единициа, наречена Тъмръшка република.

Какво обхващала Тъмръшката република

Тя обхаваща територията между реките Въча и Чая – това са около 22 села, заедно с Девин и Триград. Въпреки че носи името република, тя не бива официално призната от никого , но има негласната подкрепа на Османската империя. Ахмед ага Тъмрашлията въвел по-ниски данъци от тези в Източна Румелия, като се опитал по този начин да подпомогне процесите по формиране на самостоятелна териториална единица. Правителството в Източна Румелия било с вързани ръце, тъй като нямало ресурса силово да се намеси срещу Тъмръшката република, а от друга страна това можело да провокира навлизане на османски войски в нея и да усложни казуса по присъединяването й към Княжество България. Така се стига и до спомената срещу на Захари Стоянов и “палачът на Перущица”

Защо Захари Стоянов се среща с Ахмед ага

Причината е свързата с подготовката на Съединението на България. Захара Стоянов и другите въстаници са се притеснявали, че Ахмед ага може с неговите отряди да нахлуе по посока на Пловдив и да се противопостави на българските действия. Срещата се случва февруари месец 1885 година и се смята, че е постигнато съгласие за ненамеса от страна на Тъмръшката република. В знак на добра воля към “палача от Перущица”, Захари Стоянов дори му подарява бинокъла си. По този начин, българите успяват да се справят с тази голяма опасност за бъдещото Съединение.

Какво се случа с Тъмръшката република след Съединението

В отговор на Съединението, Османската империя също нарушава Берлинския договор. Изпраща войски в Кърджалийската околия и Тъмръшката република и ги присъединява отново към държавата си. Това действия е потвърдено на Топханенската конференция от 24 март 1886 година. Въпреки това, тези земи не остават задълго в империята. В рамките на Балканската война, тези територии се връщат към България. За съжаление, Родопският отряд, който ги присъединява извършва нещо много непривилно. В него има много перущенци, които са искали да отмъстят на помаците от село Тъмръш участвали в зверствата в Перущица. Поради тази причина селото бива изгорено до основи от перущенци. По този начин се стига до окончателното му обезлюдяване.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ