HomeИнтересноБългарияКак е българското име на град Видин?

Как е българското име на град Видин?

Видин е един от градовете с най-богата история по нашите земи. Това води след себе си и различни наименования, които той е носил през вековете. Днес ще разгледаме какво е било българското име на града и как то се е трансформирало в днешното му име Видин.

Какви са имената на град Видин в историята

Дунония

Това е най-старото запазено име на град Видин. Смята се, че то е от келтски произход и е датирано около III век преди новата ера.

Донавия

Това вече е тракийското име на селището. То не просъществува особено дълго, тъй като сравнително скоро след това става част от експанзиращата в района Римска империя.

Кой български владетел има “нечувана дружба” с византийски император?

Бонония

Това вече е латинското име на града. Той играе много важна роля в защитата на границата на империята от племената намираща се на север от Дунав. Не случайно е един от основните градове в така наречената провинция Горна Мизия в Римската империя. Тя обхваща днешна Северозападна България и Източната част на Сърбия. Това наименования се запазва и когато градът се прехвърля в Източната Римска империя, която при нас е известна и като Византия.

Бъдин/Бдин

Това са двете наименования, които градът носи като част от Първата и Втората българска държава. Бъдин е името на църковнославянски, който е известен и като старобългарски, Бдин вече се запазва като име през Второто ни царство. Смята се, че произходът на думата е свързан с това, че крепостта “бди” над българските територии, тъй като има ключово значение за защитата на северозападните български земи от нашествия. Видин играе огромна роля в рамките на Втората ни държава. От тук излиза фамилията на Шишмановци – за които се смята, че са кумани сродени с българска болярска династия. В рамките на последния век на българската държава, Видин се обособява като самостоятелен цетър на силата и формира собствена държавност под формата на Видинското деспотство. Това е и причината, Видин да бъде превзет най-късно от българските земи – това се случва през 1396 година.

Кое е последното българско въстание преди Освобождението

Видини/Видин

Видини е гръцкото наименование на града, което е възприето от османците и те кръщават града Видин. Въпреки това, той дълго време е гранична територия за Османската империя. Той е буферна зона със Свещената Римска империя, а по-късно и с Австро-Унгария. Това е и причината да бъде превзет няколко пъти от австрийските войски. Въпреки в средата и края на XVIII век, градът е смята, че е населен предимно с турци, в областта избухват поредица от големи български въстания. Територията е била съставена от най-бунтовно настроените българи и в края на века и началото на XIX век, тук има постоянни размирици. Това води след себе си до формиране на самостоятелно управление на бившия еничар Осман Пазвантоглу, който въвежда някакъв ред с много репресии. Въпреки това, дори и той не се справя с непокорните българи. В средата на XIX век, след поредното голямо въстание, Северозападна България е на път да бъде обособена като самостоятелна територия подобна на Влашко от страна на султана. Въпреки това, този вариант не се разиграва и Видин бива освободен по време на Освободителната война.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ