HomeИнтересноБългарияКой български владетел има "нечувана дружба" с византийски император?

Кой български владетел има “нечувана дружба” с византийски император?

Когато си представяме отношенията между българските и ромейските владетели, винаги е ставало въпрос за напрежение и недоверие между двете страни. Ромеите са се смятали за наследници на Римската империя и за тях българите са просто варвари и диваци. От друга страна, българските владетели са плащали с престола си за провизантийска политика, тъй като в България винати е имало недоверие към ромеите. Не случайно е запазен и до ден днешен изразите “хитър като византиец” или “византийски номера”. Но не винаги е било така. Има български владетел, който според византийските хронисти е имал “нечувана дружба” с императора. Ето кой е той и каква е причината за това.

Кой български владетел е приятел с императора на Византия

Става въпрос за хан Кубрат. Основателят на Стара Велика България е първият ни известен български владетел, който прекарва част от живота си в Константинопол. Кубрат е от рода Дуло, което означава, че той се е ползвал със сериозни привилегии спрямо останалите чужденци във византийски императорски двор. Смята се, че още там Кубрат е приел християнството като религия. Има дори теории, че тази религия се е следвала и от неговите синове.

Защо Кубрат е бил в Константинопол

Причината Кубрат да бъде в столицата на Византия е, че той е изпратен там от вуйчо си Органа. За него имало опасност, тъй като крилото на българиге от което било той – оногундурите – попаднали в състава на западните тюрки. Ромеите запазили практиката от Римската империя да прибират при себе си лица от знатен произход от съседните държави, за да могат за в бъдеще да ги използват като претенденти за престола и да ги обучат да бъдат съюзници на Византия. По този начин Кубрат попада в близкото обкръжение на византийския император Ираклий I. Според византийските хронисти между тях се зародили “нечувана дружба”. Тоест очевидно, Кубрат още от ранните си години е показал сериозни качества и умения, защото този император не е случаен. Ираклий I е един от най-успешните ромески императори. Той успява да се справи с огромната опасност, която представлявали персите за ромеите да наложи доминацията на държавата си над тях и над аварите.

Как се развиват отношенията между Кубрат и Ираклий

Те запазват добрите си отношения и през следващите години. Когато Кубрат успява да обедини българите в обща държава, наречена Стара Велика България, Ираклий установява добри дипломатически отношения с нея. Кубрат получава високият сан “патриций”, тъй като съдейства на императора в борбата му срещу персите. Ролята на Велика България по това време е като основен съюзник на Византия. Тя предпазва империята на нахлувания от североизток и по този начин защитава териториите на юг от Дунав, които се контролират от ромеите.

Кубрат е спряган за участие в преврат във Византия

Заради близостта на Кубрат със семейството на Ираклий, неговото име се спекулира от ромеите като участник в преврата срещу следващия император – Константин III. Той е най-възрастният син на Ираклий, но от първата му съпруга. А за Кубрат се знае, че е бил близък със следващата съпруга на Ираклий – Мартина и нейният син Ираклион. Поради тази причина, когато започват междуособици в управлението на страната, името на Кубрат се спекулира като помощник на Мартина и сина й в борбата за престола. Така или иначе, няма никакви доказателства в подкрепа на подобна теза. Развитието на събията показва, че Кубрат запазва добри отношения с империята и при следващите императори, което по-скоро подсказва, че той няма пряко участие в тези събития.

Историята за Кубрат и Ираклий е интересна, тъй като е може би единственият случай на толкова близки отношения между български владетел и ромейски император. Другите ни известни владетели като Симеон и Калоян, които прекарват известно време в Константинопол не успяват да изградят подобен тип връзка с императорското семейство, която по-късно да използват в полза на държавата си.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ