HomeФакти за БългарияКога Албания е била част от България?

Кога Албания е била част от България?

Знаете ли , че дълго време територията на днешната държава Албания се е намирала в пределите на Българската държава. В статията ще ви представим кога за пръв път тази територия попада под контрола на българите и кога за последно е била част от нашата държава.

Историята на България свързана с Албания

За пръв път контакт с тази територия е имала Куберова България. Хан Кубер е един от синовете на хан Кубрат, който след разпада на Стара Велика България се премества на територията на днешната държава Северна Македония. По време на управлението му и при следващите владетели държавата се разширява основно в посока на територията Беломорска Тракия и Пелопонес, но прави опити и за контакт с териториите на днешна Албания.

Хан Пресиян

Хан Пресиян е един от най-успешните, но не толкова широко популярни български владетели от Първата Българска държава. Той управлява от 836 до 852 година като успява да присъедини значителни територии към България. На първо място интегрира останалите територии от Куберовата България – най-вероятно през 836 година. След това реализира още по-мащабно българско разширение до териториите на днешна Албания, като изключим част от крайбрежните градове, които няма как да бъдат превзети от българската армия при липсата на флота. Тези територии запазват своя важен елемент от нашата държавност дори и при следващите български владетели, като се превръщат в център на борбата на комитопулите – синовете на комит Никола от които се откроява най-вече цар Самуил. След падането на Българската държава под контрола на Византия през 1018 година, има опити от териториите на днешна Албания да бъде вдигнато въстание, които се оказват неуспешни.

Иван Асен II

След възстановяването на България при Асеневци, постепенно държавата започва да възвръща загубените си територии. Пикът й е по времето на Иван Асен II, при когото България окончателно контролира почти цялата територия на днешна Албания. За съжаление, упадакът следващ при неговите наследници води до загуба на тези територии – последната българска крепост е загубена по времето на Константин Тих.До края на Втората Българска държава влиянието й върху територията отслабва значително.

България 1878-1944 година

След Освобождението на България през 1878 година, постепенно ролята на държавата се засилва и контролът върху все повече територии на Балканския полуостров се увеличава. Има опити на цар Фердинанд по време на Първата Световна война да короняса сина си княз Кирил за албански владетел чрез лична уния като гарантира по този начин безопастността на Албанската държава, но планът му не се реализира.Пред тези години ролята на България по отношение на тези територии намалява – липсата на обща граница оказва сериозно влияние, тъй като фокусът на българите е предимно върху територията на Македония.

Разгледахме периодите през нашата история, в които тази територия е била част от Българската държава. Присъединена към Дунавска България от хан Пресиян, възвърната по време на Иван Асен II и загубена по времето на Константин Тих, тази територия постепенно изгубва вниманието на Българската държава фокусирана върху други проблеми. След Освобождението се правят опити за възстановяване на влиянието върху нея, но провалът в Балканските и Първата световна война водят до невъзможност за реализация на тези планове.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ