Предполагам, че за много хора ще е изненадващо, но бирата не е сред традиционните български алкохолни напитки. Такива през вековете са виното и ракията, в които имаме запазени традиции. Но кога е появава бирата по нашите земи и кога започва нейното производство – днес ще разгледаме по-подробно темата.
Кога се появава бирата в България
Тя се появава по нашите земи в средата на 19 век. Това се случва с появата на голям брой унгарци по нашите земи. Заради неуспешното си въстание в рамките на Австро-Унгария, Лайош Кошут и повече от 1500 унгарци се местят в рамките на Османската империя. Най-голяма е тяхната група в град Шумен. Те действат като катализатор за развитието на много процеси в града и един от тях е производството на бира. Това се случва за пръв път през 1850 година. По това време, пивота е вече широко познато сред другите народи, но постепенно набира популярност и сред българите. Това е и причината да започне масовото производство на пивоварни още в рамките на Османската империя, а по-късно и в Княжество България и Източна Румелия
Коя е първата пивоворна в България
Навлизаме в тема, в която има много спорове. Причината за това е, че зависи какъв критерий използваме за преценка кой е първи. Ако говорим за откриване, това е пивоварната Света Петка в Русе, която е открита през 1876 година. Някои дори спорят, че е започнала работа още преди тази дата. Като доказателство се приема статията във вестник Дунавъ, който отразява събитието. От друга страна има информация и за друга дата. Тя е свързана с французина Дюкорп, който работи като железопътен инженер в околните на София между 1873 и 1876 година и се смята, че открива своя малка собствена фабрика през 1873 година. Потвърждение за това е чехът Иржи Прошек, който отбелязва този факт
Масовото производства на бира в България
Започва масово след Освобождението на България през 1878 година, но включва и земите част от Източна Румелия. Наистина фабрика можем да наречем в пълния смисъл на думата, това което е построено в Пловдив през 1876 и доразвито в квартал Каменица. Сред другите първи пивоварни са тази във Варна, Шумен, Русе и София. Интересното е за тази в София е , че това е гореспоменатата на французина Дюкорп. Същият чех Прошек я купува от него през 1884 година и я доразвива превръщайки я в истинска фабрика под името Витоша. Обобщените данни за периода можем да погледнем след края на Първата Световна война. За този период знаем, че са съществували цели 18 пивоварни на територията на страната. Причината е, че това пиво постепенно навлиза сред българската средна класа и най-вече жителите на по-големите градове и измества от пазара традиционните напитки като ракия и вино.