HomeФакти за БългарияКои са най-големите земетресения в България през XX век

Кои са най-големите земетресения в България през XX век

Земетресенията се едно от най-големите природни бедствия. Те ни връхлитат неочаквано и отнемат много човешки животи. Днес ще ви представим историята на най-големите земетресения връхлетели нашата страна през изминалия XX век. Причината да се спрем на него е, че през 1892 година е създадена Сеизмологичната служба, която започва да регистрира земетресенията в нашата страна.

Кои са най-големите земетресения в историята на България

1.Долината на река Струма 1904 – 7,1 и 7,8 по Рихтер

Това са два последователни труса, които се усещат в рамките на около 20 минути. Това са най-силните земетресения в Европа за последните 150 години. Щетите са огромни, а за броя на жертвите е трудно да кажем. Официалната информация е за около 200 души. Големи разрушения има в близките градове около центъра на труса – Благоевград(Джумая по това време), Банско и Разлог. До основи са сринати 2 села – Крупник и Симитли. Жителите на село Крупник имат легенда, че водите на река Струма потъвали в пещера повече от няколко дни след труса докато не си поправили нов път. Легендата продължава и по време на Втората Балканска война. Тогава местните жители разказват как водната пещера е погълнала цяла гръцка дивизия и спряла нашествието на неприятеля.

2. Горна Оряховица 1913 – 7 по Рихтер

Още един голям трус в началота на XX век. Приема се, че е около 7 по Рихтер, макар че на някой места го слагат и около 6. То се усеща на територията на цялата страна, но в най-голяма степен удря Велико Търново и Горна Оряховица. Загиналите се смята, че са около 50 души и са разрушени много къщи на хората както и исторически сгради.

3. София – 1917 година – 5,2 по Рихтер

На пръв поглед това земетресение изглежда доста по-слабо от предишните две, но това също нанася големи материални щети. Приема се ,че няма човешки жертви. Най-силно е ударен районът между църкавата Свети Седмочисленици и Народното събрание. Разрушена е дори сградата на Министерския съвет, която по това време се е намирала на улица “Шести септември”.

4. Чирпан – 1918 година – 7 по Рихтер

През април месец има поредица от силни трусове, които засягат района на Пловдив, Чирпан и Първомай. Най-силният от тях е на 18 април и е с магнитуд 7 по Рихтер. Той срива до основи почти целите градове Чирпан и Първомай. Поредицата трусове сриват голяма част от Пловдив. Лошото при тези трусове е, че има период от цели 11 дни с поредица от земетресения, които са на много кратки интервали от по няколко часа. Смята се, че общо жертвите са около 120 души, но има много материални разрушения в цялата област.

5.Опустошително земетресение във Вранча засяга и Свищов 1977 година

През 1977 година във Вранча Румъния има голяма земетресение, което е с магнитуд 7,2 по Рихтер. В България най-силно се усеща в град Свищов. Там се срутват 8-етажен блок и общежитие. Загиналите се смята, че са повече от 100 души.

6.Стражица – 1986 година – 5,1 и 5,6 по Рихтер

През тази година, Стражица бива подложена на 2 големи земетресения. Първото е на 26 февруари и 7 декември. Има информация са 3-ма души загинали при второто и са нанесени огромни материални разрушения. Освен Стражица, град Попово също е сериозно засегнат,но за радост няма загинали хора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ