HomeФакти за БългарияКой бесарабски българин е бил 5 пъти министър-председател на България

Кой бесарабски българин е бил 5 пъти министър-председател на България

Има един български политик, който е бил цели 5 пъти начело на страната ни. Той е от нашите сънародници от Бесарабия и остава в историята ни като един от най-успешните ни политици. Разберете повече за неговата много успешна политическа кариера.

Кой е Александър Малинов

Александър Малинов е роден през 1857 година в Пъндъкли, Бесарабия. Завършва гимназиалното си образование в Болград, а след това завършва право в Киев. След като става юрист, той заминава в България и работи последователно съдия, прокурор и адвокат. Първоначално това се случва в Пловдив, но по-късно се мести в София. Неговите юридически знания и умения очевидно не остават незабелязани и постепенно той бива привлечен и към политическия процес в страната. Става близък с ръководителите на Демократическата партия и през 1896 година става неин член. След смъртта на Петко Каравелов през 1903 година, Малинов застава начело на партията. Малко след това, Фердинанд му предлага поста на министър-председател, но Малинов отказва. Въпреки това – съдбата му го води към тази позиция.

1.Министър-председател 1908-1910 година

За първи път заема тази позиция през 1908 година. За разлика от предложението през 1903 година, този път той не отказва. Това е изключително важен период в нашата история през който се подготвя обявяването на независимостта – 22 септември 1908 година. Александър Малинов играе ключова роля и дори написва манифеста, с който България вече и формално се превръща в независима държава.

2.Министър-председател 1910-1911 година

Това е неговият втори период като министър-председател. Тук неговото правителство се поддава на натиска на Фердинанд да гласува промяна в Търновската конституция през 1911 година. Там се променя чл.17 от него като се дава възможност за водене на самостоятелна външна политика от страна на изпълнителната власт и царя, което е в основата на големи проблеми по време на Балканските войни. Фердинанд решава, че му трябва друго правителство и сменя Малинов с Гешов.

3.Министър-председател юни 1918 година

Избран е като министър-председател за трети път през юни 1918 година. Това правителство е натоварено да изведе България от Първата световна война. Въпреки това той не успява да реалзира тази цел, тъй като условията, които са поставени пред България са меко казано лоши.

4.Министър-председател октомври 1918 година

Александър Малинов става министър-председател през късната есен на 1918 година. Той бива определен под натиск на съглашенските сили и неговата задача е да приеме абдикацията на Фердинанд. Малинов не успява да се справи с националната катастрофа и през ноември месец 1918 година неговата правителство бива сменено.

5. Министър-председател 1931 година

Александър Малинов става за пети път на тази позиция през 1931 година. Тогава начело на страната застава Народния блок – обединение на няколко партии, като водеща между тях е Демократическата партия на Малинов. Въпреки напредналата си възраст, той се съгласява да заеме тази позиция за кратко. След няколко месеца той напуска този пост и става председател на Народното събрание.

Въпреки напредналата си възраст, Малинов продължава да се заминава с политика до смъртта си. Тя го застига на 20 март 1938 година по време на изнасяне на потическа реч. Така си отива един от големите български политици на новата българска държава.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ