HomeФакти за БългарияКой български цар е лишен от царските си знаци от Византия?

Кой български цар е лишен от царските си знаци от Византия?

Днес ще ви представим историята на един български цар. Той бива пленен от ромейския император и демонстративно му биват свалени царските знаци в Цариград. Научете повече за неговата трагична история.

Кой български цар е пленен от Визания

Става въпрос за първородния син на цар Петър – Борис II. За разлика от името на прадядо си Борис, което носи, неговото управление определено не може да се счита за успешно.На някои места се твърди, че е роден през 928 година, но това трудно може да се приеме за вярно. Защото,когато бива пленен от ромеите, той е с “едва набола брада” и има “невръстни деца”. Повечето български историци приемат, че е роден около 950 година.Знае се, че през 963 година е изпратен заедно с брат си Роман в Цариград, уж за да получат високото образование на техния дядо Симеон. Но истинската причина е , че те са гарант за мирния договор сключен от 927 година.

Как Борис II става български цар

Това се случва след поредица от събития. През есента на 968 година, цар Петър претърпява апоплектичен удар и в началото на 969 година умира. Това води след себи до сериозни междуособици между българската аристокрация. Византийските хронисти поддържат тезата за голяма активност на Комитопулите – синовете на комит Никола – Давид, Мойсей, Аарон и Самуил, които се опитвали да завземат властта и да се противопоставят на първородния син на Петър – Борис II. Това трудно може да бъде прието като теза, защото с течение на годините се вижда, че особено по времето на Самуил, той зачита правата на синовете на Петър. През 969 година Борис II застава начело на страната в една много сложна обстановка. Налага му се да влезе в съюз с руския княз Светослав и на практика е негов васал. Задължава се да подкрепя походите му срещу Византия и да участва в бъдещите бойни действия.По това време се сменя и ромейския император – Никифор Фока бива убит от Йоан Цимисхий. Това води Малко по-късно, Светослав навлиза дълбоко в територията на Византия и войската му бива разбира от ромейския пълководец Варда Склир. Това го принуждава да се върне на север от Стара планина

Края на Борис II като цар

Новият император успява да се възползва от победата срещу Светослав. Тръгва да освобождава българите на Светослав – разбира се освобождението е свързано с приключването на Българската държава и присъединяването й към Византия. Част от българите помагат на Йоан Цимисхий, а част от тях воюват на странта на Светослав. Това води след себе си до невъзможност на българите да противодействат и на двете злини. След като ромеите успяват да се справят със Светослав, те решават да освободят наистина българите. Йоан Цимисхий превзема столицата ни Велики Преслав и я прекръства на Йоанопол – по негово име.Българските съкровища, ценни книги и дори икона на Света Богородица, която се е смятала за защитник на столицата ни, са прибрани от византийците.Императорът е привестван като триумфатор, който е върнал територията на север от Стара планина,отново след няколко века, в рамките на империята. На тази церемония, Борис II  е лишен от царските си знаци и за ромеите България престава да съществува като държава. Разбира се, всички знаем, че българите ще създадат още много главоболия на Византия.

Какво се случва с Борис II след пленяването му

Събията, които ви споменахте са от 971 година. За следващите няколко години не се знае какво точно прави първородният син на Петър. Най-вероятно е бил знатен пленник. Това, което знаем е, че през 977 година, той успява да избяга преоблечен с византийски дрехи. За съжаление е убит по грешка от българските граничари на Самуил, които го вземат за ромейски войник. Така приключва живота на последния български цар, който е царувал във Велики Преслав.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ