HomeФакти за БългарияКой български хан превзема София за пръв път?

Кой български хан превзема София за пръв път?

София, или по това време носещ името Сердика, е един от най-важните градове във Византия. Той е част от големия ромейски коридор Цариград – Пловдив – София – Ниш – Белгград, който още от времето на Римската империя осигурява стабилността в региона. Загубата на този град е сериозна за империята. Научете при кой български хан се случва това важно събитие.

Кой български хан превзема Сердика

Това се случва по времето на хан Крум. В предишна статия ви написахме за възможния владетел преди Крум – Кой български владетел е бил преди хан Крум?

Така или иначе, хан Крум идва на власт най-късно през 805 година. Първо той подчинява Аварския хаганат, успявайки да присъедини огромни територии към България. По този начин, на практика нашата държава достига до земите на днешна Унгария. Един от ключовите градове като Белград попада в ръцете на българите. Това сериозно обезпокоява византийският император Никифор I Геник и той организира поход срещу България, който прекратява още стигайки до Одрин.

Българите открадват ромейската хазна

Това се случва през следващата 808 година. Тогава Крум напредва по поречието на река Струма и около днешния град Серес разбива големи византийски сили. Това му позволява да прибере огромно количество злато, което представлява заплащането на ромейските войници. Това е сериозен удар върху бюджета на Византия.

Борбата за Сердика – Крум срещу Никифор I Геник

Византийският император разбира, че с действията си Крум на практика ще отреже голяма част от достъпа на империята до Централна Европа. Той се опитва да засили византийското влияние там по няколко начина. Първо изпраща ромейско население от Мала Азия, което заселва в региона. На второ място увеличава военният контингент в Сердика – то става повече от 6000 души, което е на практика повече от ромейската войска в тяхна област или дори броят на елитните част в Цариград. Другият проблем, който среща Никифор е свързан с евентуалнага загуба на досег със сърби и хървати. Те са естествени съюзници на Византия срещу българската заплаха и това може да попречи за бързината на действията на ромейската дипломация.

През 809 година, Крум прави изненадващ удар чрез който успява да превземе града малко преди Великден, който се е падал на 9 април 809 година. Византийските хронисти пишат, че са избити 6000 души, но на база на развитие на събитията се оказва, че това не е вярно. Византийският император реагира бързо, като успява да си върне веднага града и да празнува Светлия празник там.Никифор Геник се хвали, че празнувал в двореца на Крум – пропаганден ход с цел да покаже мощта на Византия спрямо България. Но, От друга страна, той не може удържи недоволните войници, които не искат да остават повече в града. Стига се до масови бунтове и недоволство. Първоначално императорът им обещава много награди и злато само и само да останат и да се сражават срещу българите. Но както обикновено се случва, след като се връща в Цариград, водачите на недоволните войници биват жеското наказани.

Кога Крум превзема Сердика

На повечето места пише, че това се случва още през 809 година. Въпреки това на практика в периода 809-811 година едва ли градът се контролира изцяло от България.Предполага се , че контролът е взет през 810/811 година от българска войска изпратена от Крум, която на практика установява своята власт там. Това със сигурност се случва преди похода на императорът срещу Плиска, тъй като се знае, че Никифор I Геник продължава похода си срещу Сердика след като опожарява Плиска. Всички знаем какво се случва във Върбишкия проход, но е показателно, че през лятото на 811 година, Сердика вече е била част от България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ