HomeФакти за БългарияКой български цар се е оженил в Константинопол?

Кой български цар се е оженил в Константинопол?

Днес ще ви представим историята на един български цар, който сключва брак с ромейка. Това е първият случай от повече от 300 години византийски принцеса да се омъжи за “варварин”. Научете повече за неговата история и каква е причината да се случи това изключително събитие.

За кой “варварин” се омъжва ромейската принцеса

Става въпрос за бракът между цар Петър I и Мария Лакапина. Тя се случва на 8 октомври 927 година. За по-незапознатите може би това събитие не е от кой знае какво значение, но на практика това е абсолютен прецент в историята на Византия и отношенията й с България. Защо това е така?

1.Ромеите срещу варварите

Византия, като наследник на Римската империя, се смята за много над всички останалие народи и държави. Принципите заложени още от нейния основател Константин Велики се против свързването в брачен съюз с друговерци или представители на други държави и народи. Това е и причината да има само няколко случаи на свързване преди 927 година. Пример за такъв случай е Тервел и неговото отношение с Юстиниян Ринотмет(Носоотрязания). Византиецът му предлага ръката на дъщеря като част от съюза между двамата, но се отказва от това си предложение след като взема претола. Подобен тип бракове са чисто формални докато се реши съответният конфликт. В повечето случаи заместват мирни договори. Въпреки това, преди сватбата на Петър и Мария, това са само 4 случая в историята на Източната римска империя.

2.Страх от българите

Това е може би най-основната причина за този брак. Бащата на Петър – Симеон – си е поставил за цел да смени Византийската империя с Българска и цялото му управление е подчинено на тази цел. Ромеите виждат, че не могат да победят българите и се опитват да ги присламчат в техния свят. Пращайки византийски принцеса, те се опитват да увеличат своето влияние в България и да я превърнат в културен придатък на империята. Доказателства в полза на тази хипотеза са писмата, които Мария Лакапина праща до Константинопол, в които информира за всичко, което се случва в България. По този начин, ромеите спазват старата максима, че трябва да държиш приятелите си близко, а враговете още по-близко.

3. Слабост на Византия

Византия се налага да признае царската титла, която Симеон си извоюва. С този брак се сключва и 30-годишен мирен договор между двете страни и се признават голяма част от териториалните завоевания на Симеон. България получава и патриаршия. Въпреки това много от българските боляри не са доволни от политиката на Петър и Георги Сурсувул, които според тях предават заветите оставени от Симеон. Въпреки че са направени отстъпки и от страна на България, този мирен договор е доказателство за кризата ,която преживява империята и й се налага да прави действия, които преди не биха били мислими.

4. Сватба за дъщерята на императора

Мария Лакапина е дъщерята на ромейския император Роман Лакапин. Това, че българският владетел Петър се оженва за дъщерята на самия император, а не за някое друго лице е достатъчно доказателство за статута, който е имал България.В хронографията на продължителя на Теофан Изповедник се споменава за чувствата на бъдещата българска царица:

  • Тя тъгувала, че напуска родния си град и семейството
  • Тя била горда, защото се омъжила за “горд мъж-цар” и била провъзгласена за “българска владетелка”

В обобщение, тази сватба е изключително събитие в историята на двете държави. Но от друга страна, Петър не успява да се справи с проблемите завещани от Симеон и на практика при неговото управление, България губи своята силна държавна власт. Някои историци го определят като силен цар, други като слаб. Мненията се различават, но резултати показват, че след неговото управление България не успява да върне мощта и блясъка си от времето на Симеон.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ