HomeФакти за БългарияКой български политик получава доживотна присъда заради Фердинанд

Кой български политик получава доживотна присъда заради Фердинанд

Днес ще Ви разкажа за един наистина велик български политик. Повечето историци го представят като спорна фигура, но за него може да се окаже, че той защитава идеалите си на всяка цена. Неговото име е Александър Стамболийски и ще Ви представя някои интересни моменти от неговата биография преди да стане министър-председател.

Защо Александър Стамболийски получава доживотна присъда от Фердинанд

Причината е разбира се е включването на България в Първата Световна война. След като българския политически елит не успява да се противопостави на лакомията на Фердинанд, който опропостява вековните усилия на българския народ за национално обединение през 1913 с Деня на престъпното безумие,българският цар е готов за нови подвизи. Той слага удобно за него правителство – това на Васил Радославов, което развива и тезата за съюзници-разбойници. Не че тя не е вярна в определена степен, но никой не кара Фердинанд и българските управляващи да паднат в капана им и да нападнат първи, като по този начин се превръщат в агресори за целия свят. Александър Стамболийски е народен представител по това време и вижда накъде се движат нещата. Заедно с още няколко известни български политици – Александър Малинов, Иван Евстатиев Гешов и д-р Стоян Данов и Найчо Цанов. Те са против влизането на България в Тройния съюз, но единственият който си позволява да го каже директно на монарха е Стамболийски.

Какво се случва на срещата Стамболийски Фердинанд

В спомените си, генерал Георги Вазов описва следните детайли от емблематичната среща на 17 септември 1915 година. Че най-големите опасение на присъстващите се потвърждавата и България е на път да влезе на страната на Германия в Първата Световна война. Още тогава Александър Стамболийски смело заявява, че “това ще доведе до Втора национална катастрофа и тове ще костав главата на Фердинад”. Александър Стамболийски казва, че “българският народ забавя, но не забравя”. Тези му думи и действия водят до неговото задържане и вкарването му в затвора. На бързо скалъпеното дело бива осъден на доживотен затвор. Смелостта и личните качества на Стамболийски се проявяват, тъй като той е единственият, който си позволява да каже истината в очите на монарха.

Как Стамболийски излиза от затвора

Това се случва на 25 септември 1918 година. Фердинанд го освобождава, тъй като по това време вече е започнало Войнишкото въстание(Владайско въстание). Причината за него са свързани с нечовешките условия на които войниците са подложени в течение на няколко години в окопите. Ширещата се корупция пречи на снабдяване с най-базови неща за всеки войни – дрехи, храна и амуниции. По този начин, българските войници са оставени от управляващия елит в България да гният в окопите. Това стига до точката на пречупване и много от тях се вдигат срещу управляващите, които набутват България във Втората национална катастрофа.Александър Стамболийски е изпратен от Царя да потуши бунта, но той самият разбира исканията на войниците и се включва на тяхна страна. Обявява Радомирската република и свалянето на монархията в България. За съжаление, в следващите дни се стига до братоубийствен конфликт между бунтовниците и правителствените сили, която завършва с победа на Фердинанд до края на месец Септември. На практика, можем да приемем, че това е началото на големият вътрешен конфрикт в България, който трови страната ни в следващите повече от 30 години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ