HomeФакти за БългарияКой български владетел абдикира, но се връща 2 пъти на власт?

Кой български владетел абдикира, но се връща 2 пъти на власт?

Днес ще ви представим част от историята на един от най-успешните български владетели. Той прави поредица от промени, които поставят България като водещ фактор. Но на него му се налага 2 пъти да се връща на власт след като е абдикирал и да решава ключови проблеми на държавата. Знаете ли кой е този владетел? Сега ще разберем!

Кой български владетел се връща 2 пъти на власт?

Става въпрос за Борис I. Той управлява от 852-889 година. В рамките на този период, успява да даде началото на промяната в езическа България и да я поведе по пътя на християнството. По този начин увеличава значително престижа и силата на нашата страна в международен план. Оттегля се от управлението на страната през 889 година, като оставя начело първородният си син Владимир- Расате.

Борис срещу Владимир-Расате

Първородният син на Борис очевидно не може да проумее каква е причината за тези мащабни промени на баща си и се опитва да върне България по пътя на езичеството и да разруши неговото дело. Това продължава в периода между 889-893 година, в която оттеглилия се в манастри бивш владетел Борис му се налага да организира преврат срещу собствения си син и да се върне на престола, за да може да спре тези деструктивни процеси за държава. Ослепява Владимир-Расате и го хвърля в тъмница и свиква Големиян Преславския народен събор. На него се вземат следните 4 ключови решения:

  1. Столицата се мести от Плиска в Преслав
  2. Владетел става Симеон – наследяване по съребрен ред, не само по права линия
  3. Гони византийското духовенство и го заменя с българско
  4. Българския език заменя гръцкият в църквата и по този начин става официален в държавата ни.

Тези 4 ключови промени оказват огромно влияние за бъдещето на страната и решават проблемът, който е започнал да зрее в църковните отношения между Византия и България. Въпреки че на престола застава Симеон, работата на Борис като владетел се оказва, че не е приключила. Налага му се още 1 път да се намесва в работите на България.

Как Борис I спасява Симеон

Това се случва още в началото на управлението на Симеон. Тогава този син на Борис влиза в конфликт с Византия заради промяна на тържището на българските търговци от Цариград в Солун. Това води до военни действия от страна на Симеон срещу ромеите. Тъй като, войската на Източната Римска империя е заета в конфликт по източната границия на империята , няма възможност да се противопостави на Симеон. Затова използват дипломацията и карат маджарите да нападнат днешна Добруджа и да нахлуят в българските земи. Това кара Симеон да се отправи срещу тях, за да може да спре тяхното нападение. В същото време и ромейска войска нахлува в България в Тракия и по този начин българският владетел бива притиснат от 2 страни. Симеон оставя част от войските си по границата с Византия и се насочва с основната си войска срещу маджарите. Губи 2 сражения от тях и се затваря в крепостта Дръстър(днешна Силистра). Тук вече влизаме в сферата на хипотезите.Те са основно 2:

  1. Симеон сключва мир с Византия и поради тази причина, маджарите се изтеглят на север от Дунава след като опустошават цяла Североизточна България.
  2. Борис I спасява Симеон от пълно поражение срещу маджарите. Има такава версия в нашата история, че Борис I отново взима властта, успява да събере каквото има като армия останало в България и се отправя срещу маджарите, които са обсадили Симеон в Дръстър. По този начин, успява да спаси Симеон от критична ситуация още в началото на неговото управление.

Кой друг владетел се е връщал след абдикация на власт?

Другият владетел, който се отказва доброволно от престола и се връща отново е Петър II (по-големия брат на Асeн). Той се отказва от престола в полза на Асен, тъй като вижда, че той има повече качества, въпреки че Петър е по-големият от братята и той по право трябва да бъде владетел. Но след смъртта на Асен – убийството му от Иванко, на Петър му се налага да се върне на власт. Той последва съдбата на Асен и около 1 година по-късно и той бива убит.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ