HomeФакти за БългарияКой български град е кръстен на овца?

Кой български град е кръстен на овца?

Днес ще ви представим историята на един от най-старите български градове. Смята се, че самото селище е с повече от 25 вековна история. Приема се, че произхода на неговото име е свързано с думата овца на гръцки. Кой е този български град? Ще разберем в следващите редове.

Русия и Съединението на България – помага или пречи?

Кой български град е кръстен на овца

Става въпрос за град Провадия. Има 2 основни хипотези за произхода на името на града:

  1. Първата е свързана с думата теснина или проход на гръцки.
  2. Втората хипотеза се свързва с гръцката дума Проват – овца. Тъй като ромеите наричали града Проватон, се смята, че коренът е тази дума. В подкрепа на тази теория е и името на крепостта Овеч, която се намира в близост до града. Смята се, че тя е буквален превод от гръцката дума. Освен това се знае, че в района е имало развито овцевъдство, така че сме по-склонни да приемем тази теория за по-вероятна.

Защо Плиска не е първата столица на България?

Историята на град Провадия

Както споменахме в началото на статия, това е едно от местата в България с най-древна история с хилядолетия назад. Познатата ни част от историята я свързва с тракийско племе, което е обитавало региона. По-късно, Византия изгражда поредица от защитни съоръжения, част от които е крепостта Проватон, за да може да се справи с нахлуващите от север племена. По-късно, в рамките на Българската държава, тя играе огромна роля.Първоначално с чисто отбранителна функция срещу поредицата от нашествия на ромеите, но по-късно става и важен административен център в региона.Близостта до Плиска, а по-късно и Преслав е служел като важен пост, който може да осигури защитата на българската столица при евентуална заплаха, каквато доста често е имало от страна на Византия. Вече по време на Второто Българско царство, крепостта отново играе важна роля като административен и дори голям търговски център. Тук е едно от седалищата на дубровнишките търговци, които са били известни из цяла Европа. Крепостта е един и от най-важните духовни центрове на България, заедно с Търново, Червен, Дръстър и София.

Кой български владетел абдикира, но се връща 2 пъти на власт?

Османската империя

Крепостта бива завладяна през 1388 година. След това се използва от османците, но тук е един от центровете на въстанието на Константин и Фружин. Но след като въстанието е неуспешно, крепостта бива сериозно разрушена от османския султан Баязид I, който избива голяма част от населението. Постепенно с разширяването на Османската империя, крепостта губи своята роля и запада. Причината е , че тя попада в центъра на територията на империята и е безсмислено да бъде поддържана като съоръжение. Това принуждава останалото българско население постепенно да се премести в по-ниските части и на практика така се създава днешният град Провадия.

Освобождение на Провадия

Това се случва чак през юли месец 1878 година. Руските войски за първи път освобождават града през февруари месец 1878 година, като се придвижват в южна посока.Въпреки това, малко по-късно се стига до сключеното примире между Русия и Османската империя, което включва запазване на османската администрация в течение на още няколко месеца, докато бъде окончателно решен въпросът. Това се случва през юли месец същата година, и градът вече попада в рамките на Княжество България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ