HomeФакти за БългарияЗащо Плиска не е първата столица на България?

Защо Плиска не е първата столица на България?

Всички сме израснали с твърдението, че Плиска е първата българска столица – станала след създаването на България през 681 година. Днес ще разгледам защо това не е най-правилното твърдение.

Коя е първата столица на България

Тук зависи как разглеждаме историята на страната. Ако броим Стара Велика България и Дунавска България за една държава, очевидно отговорът е Фанагария. Ако не ги броим, то тогава първата столица на Дунавска България е Онгъла. Тъй като все още не е приета официлно Стара Велика България и Дунавска България да бъдат разглеждани като една държава, ще разгледам хипотезата прия която Онгъла е първата ни столица.

Онгълът – първата столица на България

Онгълът е укреплението при което хан Аспарух дава решителната битка срещу Византия. Дълго време в нашата история се подценява това място, като се приема, че е било само временно укрепление за защита от ромейската войска. Но със сигурност е било нещо доста по-голямо като съоръжение щом се изправя срещу толкова многобройна армия на Византия. Неговото местоположение е предмет на спор, но най-вероятната хипотеза го свързва с местност в района на село Никулица, в днешния румънски град Тулча.

Защо Онгълът е първата столица, а не Плиска

Причината за това е, че по това време Плиска все още не е създадено като столица. В Българската апокрифна летопис се споменава, че Аспарух създал града. Но Аспарух управлява България от 681-701(Ако приемем 681 година за началото на България), но за да бъде построен градът и да се превърне в столица на България се изисква значително време. Предполага се, че по време на управлението на Аспарух е започнал строежът на Плиска, а е завършило доста по-късно. Повечето историци приемат, че това се случва някъде към края на 7 век – около 690 година.

Защо е важно да знаем повече за Онгъла

Дали ще броим Плиска, Онгъла или Фанагория за първа столица на България едва ли е от толкова изключително значение за нашата история. България има достатъчно богата история, така че няма от какво да се притесняваме. Причината да се знае повече за Онгъла е свързан с наличието на значима българска цивилизация с дълбоки корени в древността. Доказателство за това са действията на Аспарух и неговите братя. Аспарух успява да си спечели територия в сблъсък с най-силната държава по това време – Византия, успява да изгради невероятни съоръжени като Аспаруховите валове – тук сме разказили повече за тях. Тоест българите не са номадски народ, който се мести от територия на територия, а има изградена цивилизация със собствен почерк и култура, който е способен да построи подобен тип каменни съоръжения, които на практика нямат аналог. Това говори за знания и умения, които един номадски народ няма как да притежава. Допълнителни доказателства за това са и действията на братята на Аспарух, които създават собствени държавни образувания – като Волжка България или Куберова България. Тоест всеки от синовете на Кубрат е разполагал с необходимия брой хора за подобна дейност и необходимите знания и умения, за да изгради собствена държавност.

В случая Онгълът е по-скоро символ на древността която има българската цивилизация. Защото е много несериозно да приемем за начало 681 година, в която България е подписала мирен договор с Византия. Тоест, ние приемаме за начална дата на нашата история мирен договор с чужда държава, без значение дали това е най-силната по това време империя.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ