HomeФакти за БългарияКой е единственият Малък град в България?

Кой е единственият Малък град в България?

Днес ще погледнем една интересна особеност свързана с имената на населените места в България. Имаме повече от 50 от тях с думата малък или негова производна. Въпреки това само едно от тези всичките населени места е град. Научете кой е той и какво го прави толкова особено.

Кой е Малкият град в България

Става въпрос, разбира се, за Малко Търново. За съжаление в момента името му подхожда, тъй като населението на града по последни данни вече се върти около 2000 души. Намира се в централната част на Странджа и дава името на близкия ГКПП Малко Търново.

История на Малко Търново

Смята се, че селището се създава по времето на по времето на византийски император Константин – този, който официално разделя Римската империя на Западна и Източна. Малко Търново се пада в широкия периметър на столицата на Византия и това й дава сериозно поле за развитие. Смята се, че това развитие стъпва върху по-старо тракийско селище. С течение на вековете, регионът се превръща в почти изцяло български за което са свидетелства топонимите в местността. Приема се, че днешния град се създава в края на XVI и началото на XVII век. Градът претърпява бурно развитие, като в началото на XIX век достига до почти 4000 жители. Причината за това е силно развитото овцевъдство и занаяти за които има пазар в близките големи градове. Освен това обработката на мрамор се оказва много печеливша дейност. Малко Търново дава своя дял в рамките на българското Възраждане, като развива сериозна училищна и читалищна дейност. Въпреки това, след Берлинския договор остава в рамките на Османската империя. Окончателно бива присъединен на 25 октомври 1913 година, като през 2018 година тази дата е обявена и за празник на града.

Откъде идва името на града

Смята се, че оригиналното име на града е било Тръново заради множеството бодливи тръни в околността. По-късно постепенно се е видоизменило на Търново и за да бъде отличавано от старата ни столица се слага определението “малко”. За съжаление друга връзка между двата града няма.

Колко други малки населени места има в България

Общата им бройка е около 50. По-известните от тях, които по името си са близки с други градове са следните:

  • Малко Дряново – област Стара Загора
  • Малко Попово – област Хасково
  • Малко Тръново – област Стара Загора
  • Малък Преславец – област Силистра

Интересното е, че не открих никаква връзка между имената на тези населени места и съответните градове. В случая Малко Тръново можем да приемем, че коренът е сходен с този на Малко Търново. Но за останалите няма връзка със съответните градове. Да вземем за пример Малък Преславец. За неговите жители се предполага, че са преселници са от Котелския край, като чак след присъединяването на Южна Добруджа с Крайовската спогодба е преименувано на Малък Преславец. Разбира се, очевидната причина за имената е да се различава с имената на големите градове. Но като изключим този довод, не се вижда конкретна причина защо носят тези имена. Поне на пръв поглед няма връзка между техните жители и имената на градовете.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ