HomeФакти за БългарияКой е най-големият град с буквата "А"?

Кой е най-големият град с буквата “А”?

Днес продължаваме с класациите на българските населени места. С буквата “А” имаме зели 82 от тях, като 9 са градове. Сред тези 9, се открояват 2 по-големи града. Но кой е най-големият град с буквата “А”. Прочетете, за да разберете повече по темата.

Кой е най-големият град с буквата “А”

1.Асеновград – 50 631

На почетното първо място е Асеновград с неговите малко над 50 хиляди души по настоящ адрес към септември 2023 година. Въобще на Асеновград му върви да бъде на първо място във всяка класация. Освен това той е:

  • най-големият необластен град в България
  • най-големият град в Родопите
  • най-големият в област Пловдив след град Пловдив

Просто няма начин Асеновград да не спечели и тази класация. Град с много богата история за която сме писали неведнъж. Разбира се, носи името на един от най-славните ни царе – Иван Асен II. Заради многото църкви е известен още и като “Малкият Йерусалим”.

2.Айтос – 22 150

На почетното второ място е град Айтос. Данните за неговото население също са по настоящ адрес към септември месец 2023 година. Градът е с много богата история. През години е носил най-дълго време името Аетос, което от гръцки означава орел. Поради тази причина се е наричал и Орлово и Орловец. Вече конкретната дума Аетос се свързва от някои учени с един от учениците на Орфей, който носел това име. Други го свързват с непристъпната крепост, която наподобявало Орлово гнездо. Така или иначе, Айтос е град е много богата история и прекрасна природа.

3.Аксаково – 7 911

Аксаково допълва почетната тройка с 7911 души по настоящ адрес към септември 2023 година. Градът е с прекрасно местоположение, само на около 10 км от Варна. Старото име на селището е Аджемлер, което според големия български учен Васил Миков се превежда като персийци. Селището запазва дълго време своето име, но през 1934 година е променено на Аксаково – кръстено е на името на Иван Аксаков. Това е един от руските общественици, които изиграват огромна роля в популяризацията на български въпрос в Русия. Играе изключителна роля, за да настрои руското обществено мнение в полза на война срещу Османската империя през 1877-1878 година. Един изключителен приятел на България. По отношение на град Аксаково, той е един от най-младите градове в България. Това се случва през 2004 година, когато бива въздигнат в този статус, тъй като покрива условията вече да не бъде село.

4.Ардино – 4521

Данните за Ардино също са към септември 2023 година. Един от най-големите ни градове в Родопите – особено в нейните западни части. Интересното е, че до 1934 година носи 2 имена – Егри кьой и Хаджъ кьой. Първите писмени сведения за селището са от средата на XIX век от френски пътешественик. Самото име Егри кьой или Егри дере е по името на реката, която минава оттам. Най-голямата атракция е Дяволският мост, който се намира в близост. Там е снимана част от един от най-известните български филми – “Време раздело”

5.Априлци – 2598

Данните за Априлци са към края на 2022 година. Интересното е, че Априлци е създаден като град чак през 1976 година. Това се случва след сливането на 4 големи села, които в момента са негови квартали :

  • Ново село
  • Зла река
  • Видима
  • Острец

Това превръща и Априлци в един от претендентите за най-дълъг град. Смята се, че неговата дължина е впечатляващите 22 км.

6.Ахелой – 2122

Данните за Ахелой са към септември 2023 година. Градът се намира на около 30 км от град Бургас – в крайбрежната зона на Ахелойски залив. Старото име на селището е Чимос, което е побългарено на Чимово през 1934 година. През 1960 е преименувало на сегашното си име. За думата ахелой има много спорове относно нейния произход и какво означава. Приема се, че е тракийска и има връзка с “ахел” – вода, воден. Мястото е свързано е с една от най-големите ни военни победи. Тази на Симеон през 917 година. Друг интересен факт е , че Ахелой е обявен за град чак през 2009 година.

7.Антоново – 1457

Антоново е град в област Търговище, но е разположен на равно разстояние между административния център на областта и Велико Търново. Данните за неговото население са към септември 2023 година. Сменило е няколко имена през годините:

  • Яйла кьой
  • Поляне – от 1934 до 1949 година
  • Антоново – по името на Антон Кръстев

През 1974 година е обявено за град.

8.Алфатар – 1370

Данните и за него са към септември тази година. Намира се на окло 20 км от Силистра и на малко повече от румънската граница.  Алфатар е старо българско селище. Познато е още от средата на XVI век. Много неговите жители бягат в Руската империя след една от поредните Руско-турски войни през XVIII век. На тяхно място се заселват доста бежанци от Сливенско и Ямболско през 1828-1829.Те също бягат от репресиите на турците след поредната война между Русия и Османската империя. Това превръща Алфатар в едно от най-големите села в Добруджанско към датата на Освобождението. Селото е част от Румъния между Втората Балканска война и Крайовската спогодба, като селяните водят голяма и успешна съпротива срещу дебългаризацията. Връща се в рамките на България и за кратко носи името Генерал Лазарово.

9.Ахтопол – 1281

Ахтопол е най-малкият град с буквата “А” спрямо посочените данни. Неговото население е към края на 2022 година. Градът е с много богати история. Много често той сменя държавата си през Средновековието, тъй като се пада граничен град между България и Византия. Бива превзет през 1453 година заедно с Цариград и неговото население е разселено. Бива върнат в България чак по времето на Балканските войни, като там се заселват много български бежанци от Източна Тракия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ