HomeФакти за БългарияКой е най-големият град с буква "З"

Кой е най-големият град с буква “З”

На пръв поглед изглежда много странно, но буквата “З” е сравнително популярна сред населените места. Има цели 135 от тях, които започват с нея. От тях 130 села и 5 града. Може ли да изброите всички градове и да посочите кой е най-големият сред тях. Днес ще ви представим тази класация.

Кой е най-големият град с буквата “З”

1. Златоград – 6830

На първо място в тази престижна класация е Златоград. Към юни месец 2023 година, по настоящ адрес се обитава от 6830 души. Градът се намира в област Смолян в непосредствена близост до границата с Гърция. Златоград се смята за един от най-красивите ни градове и се населява още от дълбока древност. Най-старото му запазено име е Беловидов или Беловидово. Името е свързва с белия цвят характерен за къщите в града(варосани). В рамките на Османската империя носи името Даръдере, а то продължава чак до 1934 година. Интересното е, че в този район се смята, че е имало много богомили и павликяни по време на Втората Българска държава. По време на насилствената ислямизация започнала в Родопите през средата на XVII се смята, че градът не е пострадал в такава степен. Тъй като по принцип много от последователите на тези учения приемат другите форми на християнството или ислямската религия само и само да не бъдат православни християни.

2. Златица – 4444

Градът се намира в близост до Пирдоп. Към 2022 година по настоящ адрес там живеят точно 4444 души. В самото селище има намерени останки още от времето на Античността. Интересното е, че в рамките на Римската империя а дори и сегашното му име се свърза в думата “злато”. Иначе, градът е важен административен център в рамките на Втората българска държава. Споменава се в грамотата на цар Константин Тих. Крепостта оказва яростна съпротива по време на османското нашествие и дълго време остава свободен. Тук се провежда и голяма битка между кръстоносците на Владислав Варненчик и османците през 1443. Вече в рамките на Османската империя, Златица продължава да играе важна роля. Основният поминък е скотовъдство и изнася за империята овче месо и вълна. Това дава тласък и на развитието на занаятите и превръща градът в сериозен духовен и икономически център. По този начин той играе важна роля в рамките на българското Възраждане.

3. Завет – 2935

Град Завет се намира в област Разград – между Кубрат и Исперих. Към юни 2023 година тук живеят 2935 души по настоящ адрес. Интересното е ,че в рамките на Втората българска държава е носил името Завид. Това е било селище, което се е занимавало с развитието на скотовъдство и земеделие. Нашествията на татарите през тези векове водят до сериозно обезлюдяване на землището. В рамките на Османската империя е населено предимно мюсюлмани, но след Освобождението много българи от планинските райони се преместват да живеят тук. През 1974 година Завет била обявен за град.

4.Златарица – 2665

Златарица е общински център и част от област Велико Търново. Тук живеят 2665 по постоянен адрес по данни от 2022 година.Името на града се свързва с процеса на добиване на златоносен пясък от реката. През 1923 година тук са открити монети от съкровищата на няколко византийски императори. Смята се, че е било укрито тук в края на XII век.

5.Земен – 1500

Земен е най-малкият град с буквата “З”. Административен център на общината и част от Пернишка област, градът е населяват от около 1500 души към 2022 година. Земен е известен и с крепостта си – Землъннград, която съществува в рамките на Първата и Втората българска държава. Описана е от големия приятел на България – Константин Иречек. Смята се, че е създадено през средата на X век – период, в който постепенно централната власт в България отслабва и се налага местните феодали да се защитават сами от ромеите. Жителите на тази крепост били известни със своя свиреп нрав и трудно допускали чужди войски да преминават през тази територия. Причината е, че този край на България се слави със своята хубост, която е било описвана от поредица от чужди пътешественици.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ