HomeФакти за БългарияКой е най-подценяваният владетел от Първата Българска държава

Кой е най-подценяваният владетел от Първата Българска държава

Всички ние познаваме успехите на най-големите ни владетели от Първата Българска държава. Ако попитаме повечето хора, те ще ни кажат за Аспарух, Тервел, Крум, Борис I или Симеон. Но много рядко някой ще се сети за името на хан Пресиян. Той безспорно е един от най-успешните – ето какви сериозни успехи има той.

Защо Пресиян е най-подценяваният владетел от Първата България

Хан Пресиян управлява между 836-852 година. Това е един от най-успешните ни владетели. Ето какви са неговите най-големи успехи:

България на 3 морета

Пресиян е първият ни владетел, който успява да увеличи територията на България, така че да стигне до заветните 3 морета. Това са Черно, Бяло и Адриатическо. Досег до Черно море сме имало още в началото на Дунавска България, но първи път в нашата история имаме досег до Бяло море. Той е жизнено важен за нашата страна, тъй като отваря нови търговски пътища, които добавят сериозни приходи в нашата страна. Пресиян успява на практика да прекъсне сухопътната връзка между Солун и Константинопол. Това са двата най-големи града във Византия и те са от ключово значение на империята. Така че това е огромна победа срещу вековния ни враг. А успехът, който успяваме да постигнем с досега си до Адриатическо море е допълнителен бонус, който помага за превръщане на страната ни във водещ фактор.

Създава и се справя с бунтовете

Когато говорим за хан Пресиян, не трябва да забравяме ролята на кавхан Исбул. Двамата заедно успяват да предизвикат бунт в рамките на територията на Византия. Става въпрос за славянското племе смоляни, което обитава Западните Родопи. По този начин България присъединява голяма част от Родопите и от Македония към страната. Като ответна реакция, Византия провокира бунт в Южна Бесарабия. Става въпрос за ромейското население, което е преселено там още от времето на хан Крум. Причината за този бунт е, че по това време Византия не може да реагира на българската заплаха и се налага да действа със средствата на дипломацията. Въпреки сериозните проблеми, които предизвиква този бунт в България, Пресиян успява да се справи успешно с него. За разлика от много други български владетели, Пресиян успява да предизвика напрежение вътре в империята и да предизвиква бунт. А ,от друга страна, той успява да се справи успешно с византийските планове за вътершна дестабилизация на страната ни.

Допуска военни, но не и териториални загуби

За пръв път в историята се стига до конфликт между българи и сърби. За него се приема, че е предизвикан от страна на Византия, които се опитват да установят съюз със сърбите, насочен срещу българската експанзия. В този военен конфликт, българите допускат загуба от сърбите, но не се стига до намаляване на територията на страната. Уж Византия се опитва да се възползва от този продължителен конфликт между двете страни, но така и не успява да се организира за нападение срещу България. По този начин, хан Пресиян показва качества, че този и военните неуспехи не водят до сериозна дестабилизация на страната и дори се стига до затвърждаване на позициите на България. Очевидно това качество наследява от Пресиян и неговият син Борис I, който е истински майстор на това да обръща военните загуби в дипломатически победи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ