HomeИнтересноКак Александър Македонски развързал Гордиевия възел?

Как Александър Македонски развързал Гордиевия възел?

Гордиевият възел е символ на неразрешима и наглед невъзможна ситуация. Легендата за него се свързва с един от най-великите древни пълководци – Александър Македонски. Как той успял да се справи с него? Научете в следващите редове.

Какво представлява Гордиевият възел

Гордиевият възел представлявал древна легенда. Тя се свързва с племето на фригийците, които дълго време скитали на територията на Балканите и Мала Азия. След дълго пребиваване, те се чудили кой да изберат за цар. Допитали се до един от оракулите на Зевс. Той им казал, че това ще бъде първият човек, който те ще срещнат след като излезнат от храма на Зевс. Фригийците тръгнали да си вървят и по пътя заварили човек, който се бил качил на кола с впрегнати волове. Те послушали съвета на своя оракул и избрали това лице за техен цар. Името на това лице било Гордий. Като благодарност на оракула, Гордий подарил своята колесница като я завързал с възел, който бил невъзможен за развързване. Така в храма на Зевс останал този много сложен възел. Оракулът на Зевс предсказал, че който успее да развърже този възел, той щял да стане владетел на света.

Как Александър Македонски развързал Гордиевия възел

По това време Александър Македонски вече е постигнал много сериозни успехи. Той успява да наложи своето превъзходство над Дарий и в този момент е на ръба да превземе огромната Персийска империя. Поради тази причина, Александър Македонски се отбива в този храм на Зевс. Там той разбира за това пророчество и смята, че той е човекът за когото се говори в него. Опитва се по много и различни начини да развърже този възел, но не успява. Накрая, в силен пристъп на гняв, той изважда меча си и разрязва Гордиевия възел. Така “де факто” успява да сбъдне пророчеството на оракула.

Символното значение на Гордиевия възел

Много е елементарно, ако следваме официалното обяснение как Александър Македонски разрязва възела в пристъп на гняв. Причината е съвсем различна. Пълководецът има нужда от подобна символика, с която да вдъхнови всички останали народи да му се подчинят и да станат част от неговата империя. При неуспех с разрязването на възела, това ще бъде момент, който ще бъде използват от неговите противници и по този начин той ще загуби не малка част от своя ореол на избраник на съдбата.

В днешно време, Гордиевият възел се използва като символ на заплетена и неразрешима ситуация. Примерът с Александър Велики трябва да ни подскаже, че винаги трябва да се мисли по различен и нестандартен спрямо общоприетите норми начин. Всяка една ситуация или проблем имат своето решение. Просто трябва да се опитаме да я разгледаме от различни възможни ъгли, за да можем да измислим нещо по-различно. Това много често ще ни поведе към пътя на успеха.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ