HomeФакти за БългарияКой е първият български летец?

Кой е първият български летец?

България е известна със своите постижения в авиация. Всички ние знаем за героите от Одрин, които осъществяват първите нападения по въздух върху вражеска територия.Но знаете ли името на първият български летец, който е летял над територията на България. Освен това, има и издадена пощенска марка с неговото име във Франция. Казва се Симеон Петров.

Кой е Симеон Петров – първият български летец

Симеон Петров е роден през 1888 година в град Русе. Служи в 4-ти артилерийски полк в София , а по-късно и в първия артилерийски планински полк. През 1912 година е изпратен на обучение във Франция. Там заедно с френския си колега Луи Блерио осъществява и първия нощен полет на Франция. Като изключим този факт, Симеон Петров остава в историята с този си полет. Той е първият летец, който успява да приземе самолет със спрял двигател, още повече че това се случва и в късните часове на денонощието. Това е огромен подвиг, заради който е издадена и възпоменателна картичка от страна на впечатлените французи. По-късно заедно с колегата си Христо Топракчиев, разработва методология как се приземява самолет със спрял двигател и налага това обучение в прочутата френска школа. През август 1912 година пристига и първият закупен от България самолет, с който на 13 август 1912 година, Симеон Петров става първитя български летец, който с български самолет прелита над територията на страната.

Летецът Симеон Петров по време на войните

Той участва и по време на Балканската и по време на Първата Световна война. По време на Балканската война, заедно с Христо Топракчиев разработва идеята на хвърлянето на бомби. В интерес на истината, първоначалната идея  е на Топракчиев, но Петров я развива като модифицира различни гранати, с които по-удобно да се извърши това действия. Друг малко известен факт за него е, че извършва боен полет почти до Цариград, но се налага едно от предградията му се налага да се върне поради лошата видимост.

Първа Световна война

Симеон Петров конструира бомбите тип “Чаталджа”. Успява да ги патентова и България ги продава на Германия, която ги използва по време на война. В същото време Симеон Петров участва в проектирането на летището в Божурище.

Животът на Симеон Петров след авиацията

Бива уволнен от служба през 1919 година. Първоначално той се занимава с внос на спортни стоки и велосипеди, но открива друго свое голяма призвание. То е свързано със създаването на първата българска звукозаписна компания – Симонавия. Името идва от прякора му – Симеон Авиаторът. В началото внася плочи от Франция, но по-късно организира собственото им производство под марката Орфей. Те стоят в основана на репертоара на радио София. През 1947 година, дружеството му е национализирано и е преименувано на Балкантон. Симеон Петров започва работа работа като бобиньор в софийския Силнотоков завод. За съжаление умира много млад, още на 61 години от инфаркт. Това се случва през 1950 година.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ